Forsikring på hund

Mange dropper forsikring

Kun 6 av 10 forsikrer hunden sin, ifølge forsikringsbransjen. - Det kan bli dyrt, advarer dyreorganisasjon.

HUNDEFORSIKRING? Mange har benyttet mer tid hjemme til å fått et nytt familiemedlem, men kun 6 av 10 har forsikret hunden sin, ifølge forsikringsselskapet Codan. Foto: Kristin Sørdal
HUNDEFORSIKRING? Mange har benyttet mer tid hjemme til å fått et nytt familiemedlem, men kun 6 av 10 har forsikret hunden sin, ifølge forsikringsselskapet Codan. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Codan Forsikring, viser at bare 60 prosent av hundeeierne i Norge har hundeforsikring.

Det betyr at 4 av 10 ikke har forsikret hunden sin.

- Kan bli dyrt

Å ikke forsikre hunden er noe forsikringsselskapet advarer om kan bli dyrt:

– Som nybakt hundeeier er man kanskje ikke klar over kostnadene som kan komme. Relativt vanlige operasjoner kan være veldig dyre. Hvis livmorbetennelsen gjør at hunden må opereres, kan det bety en regning på 12 000 - 16 000 kroner, avhengig av veterinæren. Da kan det fort bli dyrt uten forsikring, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Dette bekrefter også Norsk Kennel Klubb (NKK) og Anita Haug Haaland, førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen.

- Når det gjelder forsikring eller ei, er det en privatsak, men forsikringsselskapene har rett når de sier at dersom dyret ditt blir sykt så kan det bli dyrt. Vi tilbyr til kjæledyr i dag så avansert diagnostikk og behandling at det er primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste og sykehus, også for dyr. Testene, tjenestene og behandlingen er de samme som på mennesker; slik at prisene kan bli svært høye dersom hunden ikke feiler noe banalt. Og veterinærer er ikke støttet over skatteseddelen, verken når det gjelder bygningen de er i, utstyret eller behandlingen, sier Haaland til Dinside.

DYR FRYSER OGSÅ: Det er ikke bare du som kan fryse når det er kaldt ute. Dersom du selv fryser, bør du ta en ekstra kikk på hvordan dyret har det. Video: Berit B. Njarga/Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

- Ikke klar over kostnadene

Codan viser til at sannsynlighet for sykdommer og plager som kan ramme hunden, vil variere fra rase til rase, med opptil 40 prosent sannsynlighet for noen raser.

De anbefaler å undersøke stamtavla før man kjøper valp. Men sier at det likevel kan oppstå sykdom som ikke er genetisk betinget, for eksempel gjennom forgiftning eller andre faktorer man ikke alltid kan kontrollere.

– Vi blir ufattelig glad i hundene våre, og er villige til å strekke oss langt for at de skal ha det godt. Dette medfører at vi punger ut når den firbente trenger behandling, sier Richvoldsen.

Han nevner den akutte hundesykdommen som brøt ut i Norge i 2019 hvor det strømmet det inn rapporter om hunder med diaré - som for flere hundeeiere resulterte i at hunden døde.

Kan overleve for mye mer i dag, enn før

Haaland sier til Dinside at vi står i et generasjonsskifte der dyreeiere ønsker «alt» for sine kjæledyr:

- De er likevel ofte ikke klar over at man får vanligvis ikke «alt» hos fastlegen sin. Å stille en diagnose og kunne tilby avansert behandling innebærer ofte utredning med flere besøk, kanskje også hos spesialister, sier hun.

Haaland sier videre at dyr kan utsettes for akutt sykdom eller traume - noe som krever avansert livreddende behandling eller kirurgi.

- Slik kan man få kjæledyr til å overleve for ting i dag som de for fem-ti år siden med stor sannsynlighet ville blitt avlivet for. Men det innebærer at man har et sykehus med 24/7 service. Å få til å bygge opp et slikt rent økonomisk er svært krevende og bransjen sliter med økonomi for å klare å holde tritt med det nivået veterinærmedisinen har kommet internasjonalt, innenfor de økonomiske rammene de har, sier Haaland.

Alternativer til forsikring

I forhold til dyreeiere som ønsker å tilby sin hund de muligheter som finnes innenfor faget dersom dyret blir sykt eller utsatt for traume, sier Haaland at det i realiteten er tre muligheter for å ha råd til det:

- Det er å 1) ha en solid buffer i privatøkonomien, 2) ha en forsikring eller 3) sette inn et fast beløp tilsvarende forsikringsbeløp på en konto for dyret, sier Haaland - men bemerker at selv den beste forsikring ofte ikke vil dekke et langtids alvorlig sykeleie eller kostbar kirurgi.

Hun sier videre at dersom man jevnt over har mange dyr, så kan en egen konto for dyret eller dyrene kanskje være et alternativ, dersom man har en rase som typisk er frisk hele livet. Og at en slik konto over tid vil kunne bygge seg opp til å dekke en kostbar sykehusregning når et av dyrene eller dyret blir sykt.

- Når det gjelder kompliserte sykdommer som krever mye utredning for å komme fram til diagnose, langtidsopphold på sykehus eller kostbar kirurgi så er det ikke helt uvanlig at kostnadene kan bli både 50.000 -100.000 -150.000 kroner, sier Haaland, og legger til:

- Det er ikke uvanlig i dag at det ikke er muligheten vi har som veterinærer til å stille diagnoser, redde liv eller gi behandling som er begrensningen, men eiers økonomi.

- Anbefaler alle å forsikre hunden

Norsk Kennel Klub (NKK) er hovedorganisasjonen for hundeinteressene og hundeeierne i Norge.

I en kommentar til Dinside sier politisk rådgiver Kjetil V. Johansen at alle bør forsikre hunden sin, uavhengig av rase.

- Norsk Kennel Klubb anbefaler alle å forsikre hunden sin. Dette bidrar til å sikre god hundevelferd ved at du som hundeeier kan dra til veterinæren og få økonomisk hjelp ved sykdom eller skade, sier Johansen.

Han påpeker at man aldri vet hva som kan skje med hunden på tur eller i hjemmet.

- Det er utallige ting som kan skje av uforutsette hendelser, alt fra at hunden svelger en sokk til at den blir bitt av en hoggorm. I tillegg kan hunden få ulike sykdommer gjennom et langt liv. En rekke behandlinger og operasjoner er svært kostbare. Et veterinærbesøk kan derfor fort bli dyrt uten forsikring, spesielt hvis du må få akutt hjelp i helgene eller på nattetid, sier han, og understreker til slutt:

- Å forsikre hunden bør man altså gjøre, uavhengig av rase.

Sjekk prisen og vilkårene

Tidligere pristester av hundeforsikring har vist at det kan være store forskjeller både i pris og i vilkår.

Norsk Familieøkonomi anbefaler at du sjekker både egenandeler og eventuelle maksbeløp for dekninger, før du bestemmer deg for forsikringsselskap.

Det er også store forskjeller på hva ulike raser koster å forsikre. Da Dinside sjekket forsikringsprisene på ulike hunderaser, fant vi at de rimeligste rasene kostet fra 1500 til 2000 kroner per år mens de dyreste var oppe i 6000 kroner og mer.

Forsikringsselskapene forklarte da at prisen du betaler for forsikring på hunden er beregnet blant annet ut fra risikoen for sykdommer og skader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer