Reallønnsvekst i 2021

Mange får lønnssmell i år

Prisen på varer og tjenester øker mer enn lønna i år - i hvert fall hvis vi tar utgangspunkt i statsbudsjettet.

MINDRE LØNN: Tjener du 500.000 kroner årlig, for eksempel, må du regne med rundt 6500 kroner mindre i år. Foto: NTB Scanpix
MINDRE LØNN: Tjener du 500.000 kroner årlig, for eksempel, må du regne med rundt 6500 kroner mindre i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Det blir heller ingen lønnsfest i år, fastslår forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

I forslaget til statsbudsjettet anslår nemlig regjeringen en årslønnsvekst på 2,2 prosent, mens konsumprisveksten (KPI) er anslått til 3,5 prosent.

Tar du lønnsvekst minus prisvekst, får du reallønnsvekst - og denne ender dermed på minussiden.

Så mye mindre kan lønna di bli

Legger vi regjeringens anslag til grunn, får du en negativ reallønnsvekst på 1,3 prosent i året vi nå har gått inn i.

Prisene på varer og tjenester stiger mer enn lønningene, ergo du får redusert kjøpekraft.

Tre eksempler på reallønnsvekst i 2021

Årslønn Ventet reell nedgang i lønn* Reallønn i 2021*
300.000 kroner4000 kroner296.000 kroner
500.000 kroner6500 kroner493.500 kroner
600.000 kroner7800 kroner592.200 kroner

* Beregningene er basert på regjeringens budsjettforslag, endelig lønnsoppgjør kommer etter forhandlinger i mars (les mer under)

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Ikke avgjort før i mars

Eksemplene over er altså basert på budsjettforslaget.

LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik understreker at disse beregningene er basert på finansdepartementets anslag for lønnsveksten i 2021, og således en del av grunnlaget for de ulike budsjettvedtakene som gjøres av Stortinget.

- Hvordan den faktiske lønnsveksten vil bli, kommer an på forhandlingene mellom LO, NHO og de øvrige partene i mellomoppgjøret, som starter i mars, sier Hessen Følsvik til Dinside.

LO har ennå ikke vedtatt sine krav for mellomoppgjøret, men vil gjøre dette på representantskapsmøtet 16. februar på bakgrunn av rapporten fra Teknisk Beregningsutvalg, ifølge henne.

Dette taler for reallønnsnedgang

Forbrukerøkonom Incedursun er også tydelig på at det ikke er hundre prosent sikkert at det blir reallønnsnedgang i år, men hun påpeker samtidig at det har gått dårlig med norsk økonomi under pandemien som rammet oss i fjor.

- Så, vi skal ikke se bort ifra at det blir negativ reallønnsvekst, sier Incedursun til Dinside.

Hun forklarer at lønnsveksten påvirkes av flere ting:

  • Fall i norsk økonomi (som vi nå har opplevd)
  • Bedriftenes økonomiske situasjon (det går økonomisk dårlig med mange bedrifter på grunn av corona-krisen)
  • Lønnsforhandlingene til partene i arbeidslivet
  • Et presset arbeidsmarked og høy arbeidsledighet, gir som regel lav lønnsvekst, da det vil være vanskelig for deg å finne ny jobb, og arbeidsgiver vil ha lett for å finne ny arbeidskraft - ergo lite behov for arbeidsgiver å tilby deg mer lønn for å beholde akkurat deg
EGEN PENSJONSKONTO: I 2021 kan du få samlet all pensjonssparingen din på én konto. Spareøkonom i Nordnet forklarer. Video: Michael S. Jæger Vis mer

Incedursun er likevel tydelig på at du ikke må være redd for å ta initiativet til en samtale med arbeidsgiver om lønn:

- Før du ber om en lønnssamtale, bør du ha klart for deg hvorfor akkurat du skal få en lønnsøkning. Det er også viktig at du undersøker hva som er normalt for lignende bransjer og selskap å betale for noen med din bakgrunn, sier forbrukerøkonomen.

Tror på reallønnsvekst

Leder Christopher Beckham i Handel og Kontor, LOs tredje største forbund, kan imidlertid ikke se for seg at medlemmene deres vil godta reallønnsnedgang i 2021.

- I år vil lønnsoppgjøret trolig ende med en oppgang i reallønna på om lag 0,3 prosent, sa Beckham til Frifagbevegelse.no i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer