- Det blir heller ingen lønnsfest i år, fastslår forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.
I forslaget til statsbudsjettet anslår nemlig regjeringen en årslønnsvekst på 2,2 prosent, mens konsumprisveksten (KPI) er anslått til 3,5 prosent.
Tar du lønnsvekst minus prisvekst, får du reallønnsvekst - og denne ender dermed på minussiden.
Så mye mindre kan lønna di bli
Legger vi regjeringens anslag til grunn, får du en negativ reallønnsvekst på 1,3 prosent i året vi nå har gått inn i.
Prisene på varer og tjenester stiger mer enn lønningene, ergo du får redusert kjøpekraft.
Ikke avgjort før i mars
Eksemplene over er altså basert på budsjettforslaget.
LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik understreker at disse beregningene er basert på finansdepartementets anslag for lønnsveksten i 2021, og således en del av grunnlaget for de ulike budsjettvedtakene som gjøres av Stortinget.
- Hvordan den faktiske lønnsveksten vil bli, kommer an på forhandlingene mellom LO, NHO og de øvrige partene i mellomoppgjøret, som starter i mars, sier Hessen Følsvik til Dinside.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger