Stipend til videregående:

Mange går glipp av utstyrsstipend fra Lånekassen

Er du elev på videregående, kan du få penger til kjøp av skolemateriell. Men mange glemmer å søke om utstyrsstipendet.

KJØPE UTSTYR? Avhengig av hvilket studieprogram på videregående du har valgt, kan du få stipend for å dekke utgiftene til kjøp av skolemateriell, såkalt utstyrsstipend. Foto: NTB Scanpix
KJØPE UTSTYR? Avhengig av hvilket studieprogram på videregående du har valgt, kan du få stipend for å dekke utgiftene til kjøp av skolemateriell, såkalt utstyrsstipend. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle elever på videregående skole som har såkalt ungdomsrett, kan få utstyrsstipend fra Lånekassen.

Dette er ungdomsrett

Ungdom som har gjennomgått grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har lovfestet rett til videregående opplæring. Ungdomsretten gir deg rett til tre års videregående opplæring, eller flere år hvis opplæringstiden som er fastsatt i læreplanen, er lengre. Ungdomsretten gjelder ut det skoleåret som begynner det året du fyller 24 år.

Kilde: vilbli.no

Stipendet utbetales til innkjøp av skolemateriell du trenger på ditt studieprogram - likevel er det slett ikke alle som husker å søke om å få pengene de har krav på.

Samtidig er det verdt å merke seg at det kan bli innført nye, muligens høyere satser for utstyrsstipendet fra og med neste skoleår.

Ikke alle husker å søke

Ifølge Lånekassen var det hele 13.700 elever ved videregående skole som unnlot å søke om utstyrstipend - selv om alle med rett til videregående opplæring, såkalt ungdomsrett, kan få det hvis de husker å søke.

Har du fortsatt ikke søkt om dette stipendet for skoleåret 2018/2019, er siste frist torsdag 15. november.

Lånekassen tror det kan være flere årsaker til at ikke alle søker om utstyrstipendet.

Administrerende direktør Nina Schanke Funnemark forteller til Dinside.no at de informerer om stipendet på ulike tidspunkter og i forskjellige kanaler, og at de selvfølgelig ønsker at alle som har rett på stipend skal få det.

Anslagsvis vil rundt 157.000 elever motta utstyrsstipendet i inneværende skoleår.

Så mye kan du få

Utstyrsstipendet, som ble innført gradvis fra 2007 og gjaldt for alle elever fra 2009, ifølge regjeringen.no, er delt inn i tre satser etter hvilket utdanningsprogram på videregående du velger: 1.032 kroner, 2.285 kroner og 3.818 kroner per skoleår. Ifølge Lånekassen prisjusteres satsene hvert år.

Det er også greit å være klar over at hvor mye foreldrene tjener ikke spiller inn på utstyrsstipendet - det har du krav på uansett.

Her ser du hvilke utdanningsprogram som gir krav på hvilken sats av utstyrstipendet:

1032 kroner 2285 kroner 3818 kroner
Studiespesialisering*NaturbrukIdrettsfag
Helse- og oppvekstfagBygg- og anleggsteknikkDesign og håndverk**
Medier og kommunikasjonTeknikk og industriell produksjonRestaurant- og matfag
Service og samferdselElektrofag
Design og håndverk, programområde for medieproduksjonMusikk, dans og drama
Studiespesialisering med fordypning i formgivningsfag og med toppidrett som "fag fra andre programområder"

*Unntatt studiespesialisering med fordypning i formgivningsfag og studiespesialisering med toppidrett som "fag fra andre programområder". **Unntatt programområde for medieproduksjon.

Du søker om utstyrsstipendet på Lånekassens nettsider, og får det utbetalt ved skolestart. Skulle du bytte til en utdanning med høyere stipendsats, kan du ifølge Lånekassen få utbetalt differansen. Da må du sende inn en ny søknad.

Vil justere opp utstyrsstipendet

I slutten av august i år uttalte regjeringen at de ønsker å øke utstyrsstipendet for de dyrere yrkesfaglige studieretningene.

Før de gjør dette, ønsker Kunnskapsdepartementet en gjennomgang av elevenes faktiske utgifter til utstyr i videregående opplæring. Dagens satser bygger på kartlegginger av elevenes individuelle utgifter til utstyr i 2006 og i 2009.

Målet er ifølge kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner bedre sammenheng mellom de faktiske utgiftene elevene har til nødvendig utstyr, og stipendet de får fra Lånekassen.

Det er Utdanningsdirektoratet i samarbeid med Lånekassen som skal komme med konkrete forslag til nivå på utstyrsstipend for de ulike utdanningsprogrammene i videregående, som etter planen skal tre i kraft ved skolestart i 2020.

Ifølge Utdanningsdirektoratet (Udir) er status i dette arbeidet er at Udir og Lånekassen har satt sammen en arbeidsgruppe som skal kartlegge situasjonen rundt utstyr. Til vårparten skal det utarbedes en innstilling til kunnskaps- og integreringsdepartementet basert på denne kartleggingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer