Helga er for mange synonymt med en god flaske vin, men visste du at det er pant på en rekke av vinflaskene? Statistikken viser nemlig at veldig mange kaster panten rett i returpunktene for glass- og metallemballasje.
DinSide har vært i kontakt med Rolf Erling Eriksen, fagansvarlig for klima og miljø i Vinmonopolet, som forklarer at det fortsatt er mange som glemmer å pante vinflaskene sine.
- Generelt ser vi jo at folk i liten grad tenker bærekraft når de handler på Polet. Mange tror glass er greit siden flaskene resirkuleres, men dette krever mye energi og spesielt de tunge glassflaskene er lite klimavennlige. Flere og flere av kundene våre vet om pant. Dessverre ikke alle. Alle produkter som kan pantes har et lett gjenkjennelig pantemerke både på etiketten og i vår hyllemerking, så dette er slett ikke vanskelig!

Svarer etter prisglipp
Han legger til at vinflasker og brennevinsflasker har en returgrad på cirka 65 prosent, mens ølboksene har en returgrad på cirka 90 prosent.
- Målet er 100 prosent returgrad på alle pantbare produkter. Vi merker alle produkter med pant på hylla/nettbutikk, og vi sier muntlig til kundene som har kjøpt produkter med pant at produktene kan pantes. Vi kjører også jevnlig informasjonskampanjer om pant, men det er utfordrende for oss å nå ut med budskap om klimasmarte emballasjetyper og pant på grunn av alkoholreklameforbudet.
- Pliktige til å ta imot og utbetale pant
Det var i 2019 at de første vinflaskene og boksene med pant ble introdusert på Vinmonopolet. I samme sleng var det flere produsenter som lanserte brennevin på pantbare flasker.
Hvis du er usikker, kan pantbare produkter kjøpt hos Vinmonopolet returneres der du vanligvis får pantingen unnagjort.
- Alle som selger flasker og bokser med pant er pliktige til å ta imot og utbetale pant. Pantbare produkter du har kjøpt hos oss kan returneres tilbake til oss eller returneres sammen andre panteflasker der du vanligvis panter, skriver Vinmonopolet på sine nettsider.
Panten er på tre kroner for 0,75 liter flaskene, mens du får to kroner for flaskene under 0,5 liter.

- Revet ut av hyllene
- Jobber systematisk
Eriksen forklarer videre at Vinmonopolet skal kutte klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030
- Det aller meste av utslippene våre kommer fra produktene vi selger - cirka 40 prosent til emballasjen alene! Vi jobber derfor systematisk for å få flere av produktene våre over på lettere emballasje, og de aller mest klimasmarte er plastflaske med pant. Vi innførte krav til pant på nye produkter (plastflasker og aluminiumsbokser) i januar 2019. Da var det bare øl (aluminiumsbokser) som hadde pant i våre hyller, og vi ønsket å få alle plastflasker og aluminiumsbokser over på pant.
Han legger til at Vinmonopolet har jobbet systematisk for å påvirke leverandørene til å levere produkter med pant.
- Et annet viktig poeng er kvalitet og holdbarhet og folk sitt behov når de velger en emballasjetype. Plastflasker har ett års holdbarhet etter kjøp, så de er ikke egnet for lang lagring. På en annen side viser våre undersøkelser at de aller fleste kjøper vin for å konsumere innen en måned, de er også lettere og mer praktiske å ta med seg – også får man pant på den i tillegg!
Disse glemmer vi også

Det er ikke bare polvarene det norske folk glemmer å pante. I 2021 var det nemlig hele 190 000 gløgg-flasker som ikke ble pantet.
- Vi ser at flasker som ser litt annerledes ut, som gløgg og en rekke saftflasker, har en lav panteandel, fortalte Haavik Varberg i Infinitum til DinSide.
Også Bamas smoothie i små flasker glemmer mange å pante. De har (i likhet med gløggflaskene) en litt utradisjonell form, men like fullt får du to kroner i pant for smoothieflaskene.
- Smoothieflaskene våre skal pantes, og er merket etter gjeldende krav. Vi håper enda flere blir oppmerksomme på dette, slik at emballasjen kan brukes på nytt. Det er bra for miljøet, uttalte kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Bama til DinSide.