Pant

Mange glemmer denne

Mange av vinflaskene du finner på Vinmonopolet er det faktisk pant på.

HUSK DETTE: Det er mange som glemmer å pante vinflaskene sine. Foto: Vinmonopolet
HUSK DETTE: Det er mange som glemmer å pante vinflaskene sine. Foto: Vinmonopolet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helga er for mange synonymt med en god flaske vin, men visste du at det er pant på en rekke av vinflaskene? Statistikken viser nemlig at veldig mange kaster panten rett i returpunktene for glass- og metallemballasje.

DinSide har vært i kontakt med Rolf Erling Eriksen, fagansvarlig for klima og miljø i Vinmonopolet, som forklarer at det fortsatt er mange som glemmer å pante vinflaskene sine.

- Generelt ser vi jo at folk i liten grad tenker bærekraft når de handler på Polet. Mange tror glass er greit siden flaskene resirkuleres, men dette krever mye energi og spesielt de tunge glassflaskene er lite klimavennlige. Flere og flere av kundene våre vet om pant. Dessverre ikke alle. Alle produkter som kan pantes har et lett gjenkjennelig pantemerke både på etiketten og i vår hyllemerking, så dette er slett ikke vanskelig!

Han legger til at vinflasker og brennevinsflasker har en returgrad på cirka 65 prosent, mens ølboksene har en returgrad på cirka 90 prosent.

- Målet er 100 prosent returgrad på alle pantbare produkter. Vi merker alle produkter med pant på hylla/nettbutikk, og vi sier muntlig til kundene som har kjøpt produkter med pant at produktene kan pantes. Vi kjører også jevnlig informasjonskampanjer om pant, men det er utfordrende for oss å nå ut med budskap om klimasmarte emballasjetyper og pant på grunn av alkoholreklameforbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer