Apple Pay kan snart lanseres i Norge

Mange har prøvd før dem, men det stanser ikke Apple

Tim Cook sier han vil ha Apple Pay til Norge. Mange norske butikker godtar betalingen allerede.

APPLE PAY TIL NORGE: Apple vil lansere mobilbetalingen Apple Pay i Norge, forteller administrerende direktør Tim Cook. Foto: NTB Scanpix
APPLE PAY TIL NORGE: Apple vil lansere mobilbetalingen Apple Pay i Norge, forteller administrerende direktør Tim Cook. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobilbetaling er ikke noe nytt i Norge.

For fem år siden prøvde Telenor og DNB seg på mobilbetaling i butikk med Valyou. Så prøvde mCash og MobilePay seg på noe av det samme for to år siden.

Men ingen av dem klarte det.

Samtidig har Apple Pay vokst seg stor i resten av verden. Ryktene om norsk lansering har versert helt siden lanseringen i 2014, men først på arbeidernes dag 1. mai fikk vi noe konkret:

- Med lanseringen i Brasil i april, er Apple Pay nå tilgjengelig i 21 markeder, og vi forventer å lansere i Norge, Polen og Ukraina de neste månedene, sa Apples administrerende direktør Tim Cook i den siste kvartalspresentasjonen.

Derfor velges Norge

At Apple nå nevner Norge konkret som neste mål, betyr at vi kan forvente oss en norsk lansering i løpet av året.

Det er det trolig flere grunner til: Nordmenn er flinke til å ta i bruk ny teknologi, de elsker iPhone og vi lever i et samfunn hvor kontanter for alvor er i ferd med å forsvinne.

Til tross for alt dette, har mobilbetaling i butikk aldri fått fotfeste. Bare Vipps, som alternativ til kontanter for betaling til venner og steder som loppemarkeder, har hatt suksess. Kanskje fordi det allerede er så enkelt å betale med kort i norske butikker.

- Jeg vil tro at i Norge, som har så god og billig kortbetaling, så skal det mye til for å presse seg inn, har SIFO-forskeren Dag Slettemeås fortalt Dinside.

Men Apple melder om stor suksess i andre land, og bruk på kollektivtransport skal være en av hovedgrunnene.

- Apple Pay fortsetter sin sterke vekst, med over en dobling av aktive brukere og tre ganger så mye bruk siden i fjor, sa Cook.

Støttes allerede

Apple Pay har flere bruksområder. Både som en erstatning for mindre kontantbeløp til venner og småaktører, og som erstatning for bankkortet i butikker.

For å få til sistnevnte må terminalene støtte NFC – den trådløse teknologien Apple Pay bruker for å snakke med terminalen. Dette har allerede de fleste terminaler i Norge på plass, for å støtte kontaktløs kortbetaling av mindre beløp uten PIN-kode.

- Men kontaktløs betaling har inntil nå vært dyrere for butikkene, og derfor har ikke alle brukersteder åpnet for dette, forklarer administrerende direktør Ståle Bie i Verifone, som leverer betalingsterminaler i Norge.

I de butikkene hvor du kan betale med et sveip med NFC-kortet ditt, kan du også betale med Apple Pay. Derfor støttes Apple Pay av mange norske butikker allerede.

Bankkort vs. mobil

- For at Apple Pay skal fungere med norske betalingskort, må også banker som kortutstedere koble seg til Apple Pay, forteller pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets til Dinside.

De også leverer betalingsterminaler i Norge, men kjenner foreløpig ikke mer til Apple Pay-planene enn hva Dinside gjør. Heller ikke Verifone vet mer enn de leser i pressen. Og det ingen vet før Apple Pay faktisk har blitt lansert, er hvorvidt nordmenn faktisk vil bruke det.

- I tidligere forsøk har verken utbredelsen på terminalsiden eller på telefonsiden vært stor nok til å få i gang kritisk masse, sier Tjore i Nets til Dinside.

- Uten å nevne navn, har tidligere aktører slitt litt med å overbevise oss om hvorfor vi heller burde bruke mobilen. Man bør få noen tilleggsgoder, mener Bie i Verifone.

- Og hva har Apple som de tidligere aktørene ikke har hatt?

- For det første har de musklene. Og de har veldig lojale Apple-brukere. Dessuten baserer de seg på NFC, som terminalene har allerede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer