Mange husholdninger har for høy gjeld

Se hvilke grep du bør vurdere om du frykter dårlige tider.

GJELDSVEKST: Norske husholdningers gjeldsvekst er større enn inntektsveksten. Dette gjør flere husholdninger sårbare. Foto: PER ERVLAND
GJELDSVEKST: Norske husholdningers gjeldsvekst er større enn inntektsveksten. Dette gjør flere husholdninger sårbare. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forholdet mellom gjeld og inntekter er historisk høyt hos norske husholdninger, skriver Finanstilsynet i sin rapport Finansielle utviklingstrekk, som ble lagt fram tirsdag.

De viser til at mange av husholdningenes gjeld har økt vesentlig mer enn inntektene de siste årene, samtidig som de har lite å gå på om noe skulle skje.

- Utviklingen framover er usikker. Det er flere typer sjokk som kan ramme norsk økonomi og norske finansinstitusjoner, og den høye husholdningsgjelden og de høye boligprisene gjør oss sårbare, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Er du blant dem med mye gjeld, kan det derfor være lurt å ta noen grep allerede nå.

Dropp avdragsfrihet

Finanstilsynets rapport viser at det spesielt er unge boliglånskunder som har store boliglån og den største gjelden i forhold til brutto inntekt. Tallene har dessuten økt det siste året.

Samtidig mangler en del av husholdningene med mye gjeld, en buffer.

«- De husholdningene som har høy gjeld har i liten grad en likvid buffer som kan brukes til å betjene gjelden i dårlige tider», skriver Finanstilsynet. De viser også til en økning i andelen med avdragsfrihet på lånet, noe som ifølge ekspertene er unødvendig for de aller fleste i en tid da rentene på boliglån er rekordlave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer