Feriepenger av dagpenger

Mange kan gå glipp av feriepenger fra Nav

Noen kan tape over 28 500 kroner i feriepenger, mens andre kan få både feriepenger og dagpenger under ferieavviklingen denne sommeren.

SOMMERFERIEN 2021: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. I saken under kan du lese om feriepenger dersom du har vært permittert og mottat dagpenger fra Nav. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av april ble det vedtatt at permitterte og arbeidsledige under coronapandemien skal få feriepenger for sommeren 2021, og i slutten av april vedtok Stortinget enstemmig at det skal beregnes feriepenger for dagpenger mottatt i hele 2020 og 2021.

Det blir heller ikke makstak på feriepenger, og satsen for feriepenger av dagpenger blir på 10,2 prosent.

Får ikke feriepenger, men beholder dagpengene

Permitterte ansatte som blir tatt tilbake i jobb like etter 7. juni risikerer imidlertid fortsatt å stå uten penger i ferien, skriver Simployer.

Datoen 7. juni vil nemlig være et viktig skjæringspunkt, da arbeidstakere som er permittert den 7. juni, og har vært permittert i mer enn 52 uker på dette tidspunktet, vil ikke ha rett til ferietillegg på dagpenger.

Disse arbeidstakerne har likevel mulighet til å avvikle fire uker ferie uten stans i dagpengene.

- Det vil være mer gunstig økonomisk for de fleste å beholde dagpengene, i stedet for å motta feriepenger, ifølge saksordfører Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet.

Får verken dagpenger eller feriepenger

Dessverre blir ikke den økonomiske situasjonen så gunstig for alle når sommerferien kommer:

De som har vært permittert i mer enn 52 uker den 7. juni, og deretter blir tatt tilbake i jobb før de har fått avviklet ferie med dagpenger, vil få verken ferie med dagpenger eller feriepenger av dagpenger.

Det bekrefter statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet overfor VG. Han sier at permitterte som tas inn i arbeid etter 7. juni og deretter blir tvunget av arbeidsgiver til å ta ferie i juli uten opptjente feriepenger fra 2020, vil ikke få penger i ferietida.

FINNES MULIGHETER: Hundretusener står uten jobb. Video: Øystein Sæthre. Vis mer

Taper over 28 500 kroner i feriepenger

Hans Gjermund Gauslaa, juridisk rådgiver i Simployer, har satt opp et regnestykke som viser feriepengeforskjellen for en ansatt å bli tatt tilbake i jobb før eller etter 7. juni:

  • Arbeidstakere permittert i mars 2020 og som mottok to lønnspliktdager fra arbeidsgiver og 18 lønnskompensasjonsdager fra Nav, startet dagpengeutbetalingen i midten av april 2020.
  • Forutsatt at arbeidstakerne var permittert i resten av 2020 og hadde en inntekt på 550 000 kroner de siste tolv månedene før permitteringen, vil utbetalte dagpenger være om lag 280 000 kroner.
  • Dette gir et ferietillegg på 28 560 kroner (280 000,- x 10,2%).

Regnestykket viser altså at en person med disse forutsetningene, som også har vært permittert så mye av 2021 at grensen på 52 uker passeres før 7. juni, vil tape 28 560 kroner på å bli hentet tilbake i jobb etter i stedet for før 7. juni, påpeker Gauslaa.

Juristen oppfordrer arbeidsgivere som har hatt permitterte ansatte i mer enn 52 uker når vi kommer til den 7. juni til å være klare over denne problemstillingen og den store økonomiske forskjellen dersom en ansatt blir hentet tilbake til jobb 6. eller 8. juni.

Får både ferie- og dagpenger

Gauslaa minner til slutt om at det også vil være noen som kan få både ferie med dagpenger og feriepenger:

En ansatt som har vært permittert i mindre enn 52 uker den 7. juni vil motta feriepenger på dagpenger. Dersom permitteringen fortsetter, og arbeidstaker etter 7. juni passerer grensa på 52 uker med dagpenger, vil vedkommende også kunne avvikle fire uker ferie med dagpenger.

- Ta en prat med arbeidsgiver

Som du har lest over, er det mange ulike scenario du kan havne i som permittert og dagpengemottaker når det er tid for sommerferie.

- Derfor er det er viktig at du sjekker hva som gjelder for deg før du planlegger ferien. Ta en prat med arbeidsgiver, slik at vedkommende eventuelt kan legge til rette for din situasjon, sier økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Enomi til Dinside, og tillegger:

- Dersom du er i en situasjon hvor du må ta ut ferie uten feriepenger, bør du selv legge til rette økonomisk for dette.

Her er noen forslag fra Sørmo til grep du kan gjøre:

  • Beregn hvor mye penger du har tilgjengelig og planlegg ferie ut fra dette. Unngå å ta opp forbrukslån og kredittkortgjeld.
  • Har du lite på sparekonto, kan du snakke med banken om avdragsutsettelse på boliglånet i et par måneder slik at du får satt av litt ekstra til ferien, eventuelt betalingsfritak i den måneden du skal ta ut ferien. Dette kan du ta igjen ved å betale ekstra på lånet når økonomien blir bedre. Har du studielån så kan du også søke betalingsutsettelse.
  • Får du igjen på skatten, sett av disse pengene til ferien.
  • Har du fast sparing, kan du stoppe sparingen i feriemåneden.
  • Planlegg spennende opplevelser som ikke koster så mye, eksempelvis bilferie, teltturer eller opplevelser i nærområdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer