Feriepenger

Mange kan miste feriepengene

Nær 25 prosent av ansatte i norske bedrifter står i fare for å miste feriepengene, ifølge NHO-undersøkelse.

EKSTRA FERIELØNN: Mange bedrifter sier at de vil slite med å gi sine ansatte feriepenger i år. Foto: Berit Njarga.
EKSTRA FERIELØNN: Mange bedrifter sier at de vil slite med å gi sine ansatte feriepenger i år. Foto: Berit Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført blant drøyt 4000 NHO-medlemmer viser at 11 prosent av de spurte bedriftene svarer at de ikke kan overholde feriepengeforpliktelsen overfor de ansatte.

Ytterligere 13 prosent er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni, melder Dagens Næringsliv.

De mest utsatte bedriftene

Bedrifter med færre enn ni årsverk er overrepresentert blant bedriftene hvor feriepengene står i fare

Det er imidlertid aller verst stilt blant reiselivsbedriftene: Der svarer 33 prosent at de ikke har penger, mens 22 prosent er usikre.

- Pengene tilhører de ansatte

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til DN at tallene gjør inntrykk og at feriepengeproblematikken er noe hovedorganisasjonen har grublet på lenge.

- Dette er penger som tilhører de ansatte, og premisset for en eventuell ordning må være at pengene havner hos dem og ikke stopper i bedriften, selv om bedriftene som er i denne situasjonen nok har behov for mer likviditet, sier han.

Dette gjør du om du ikke får feriepenger

Ifølge Arbeidstilsynet er det forskjell på hva man skal gjøre om arbeidsgiver ikke vil, eller ikke kan betale feriepenger.

Dersom jobben din ikke vil betale deg det du har krav på, bør du sende et rekommandert brev til arbeidsgiver med ditt krav og be om oppgjør innen kort frist, og påpeke at du kommer til å forfølge saken videre hvis arbeidsgiver ikke betaler innen fristen. Deretter kan du bringe saken inn for Forliksrådet i den kommunen hvor arbeidsgiver holder til, dersom jobben ikke overholder fristen.

Dersom de ikke kan betale, kan virksomheten slås konkurs, og du kan deretter søke om dekning av lønn gjennom den statlige lønnsgarantiordningen hos Nav.

Les mer om hvordan man går frem på Arbeidstilsynets nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer