Betaling med kontanter - 25 mynter er maks

Mange mynter av samme sort? Butikken kan si nei til å ta dem imot

Vi tipper du ikke var klar over denne regelen for betaling av kontanter.

BETALE KONTANT? Har du tømt sparegrisen før du gikk på butikken, kan butikken takke nei til betalingen din.
BETALE KONTANT? Har du tømt sparegrisen før du gikk på butikken, kan butikken takke nei til betalingen din. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NHO Reiseliv kunne i fjor melde at de ønsker at bedrifter skal få lov til å nekte kundene å betale med kontanter. Enn så lenge kan de ikke nekte deg kontantbetaling.

Men visste du at butikkene, med loven i hånd, faktisk kan si nei hvis du ønsker å betale med for mange mynter av samme slag?

Maks 25 mynter

Sentralbankloven slår fast at sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge. Likevel er det faktisk en begrensning på hvor mange mynter man kan bruke i en og samme betaling.

Loven sier nemlig at «Ingen er pliktig til i én betaling å ta imot mer enn femogtyve mynter av hver enhet».

- Når det gjelder begrensningen på 25 mynter av hver enhet, er denne tatt med i loven for å bidra til at betalingssystemet blir så effektivt som mulig. Dersom en forbruker skulle ønske å betale et betydelig beløp med små myntvalører, vil det kunne være tidkrevende for betalingsmottakeren, sier kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank til Dinside.

Husk også at du ikke kan kreve å få betale med en pengeseddel som er ødelagt. Den kan du derimot få vekslet inn, så lenge du har mer enn halve seddelen i behold.

- Ikke et stort problem

Hovedorganisasjonen Virke, som representerer norsk næringsliv, tror ikke denne regelen skaper problemer i norske butikker.

- I Norge benytter vi oss av kontanter i langt mindre grad enn resten av Europa. Med mindre det er snakk om svært store summer kombinert med veldig små mynter, vil nok den butikkansatte strekke seg langt for å imøtekomme kundens behov, heller enn å nekte å ta imot betalingen, sier fagsjef for handel, Johanne Kjuus, til Dinside.

Hun sier videre at vi får stadig bedre systemer for å gjennomføre betalingen på en effektiv måte, og viser blant annet til selvbetjeningsautomater i dagligvarebutikker som eksempelvis gjør at køene blir mindre.

- De ansatte har mer kapasitet til å hjelpe kunden når det trengs. Samtidig gjør myntautomatene i kassen at kontanter kan tas i mot og telles raskere, legger hun til.

LES OGSÅ:
Slik blir de nye, norske sedlene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer