Hjemmekontor grunnet coronaviruset

Mange opplever savn og slit på hjemmekontor

Dette svarer vi når vi blir spurt om hva vi synes om hjemmekontor i coronaens tid. Forsikringsselskap gjør grep for å sikre situasjonen for de som jobber hjemme.

HJEMMEKONTOR: Mange nordmenn jobber hjemme om dagen. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix
HJEMMEKONTOR: Mange nordmenn jobber hjemme om dagen. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix Vis mer
Publisert

En ny undersøkelse fra Telenor og Kantar viser at kun én av fem jobber bedre hjemmefra enn på kontoret, melder NTB.

Hele 80 prosent sier at de jobber bedre fra arbeidsplassen.

Økt digital kompetanse

På den annen side viser undersøkelsen at mange av de som nå sitter på hjemmekontor sier de har fått mer digital kompetanse og blitt tryggere på diverse arbeidsverktøy, for eksempel digitale møterom.

- Digitale verktøy, som videokonferanser og meldingstjenester, kan ikke erstatte de mellommenneskelige relasjonene. Prosessene tar gjerne lengre tid når det som tidligere ble løst gjennom en prat, nå må forankres via digitale løsninger, sier direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge.

Trives bedre på hjemmekontor enn jobb

Forsikringsselskapet If har også gjennomført en hjemmekontor-undersøkelse. De erfarer, i motsetning til Telenor, at folk stort sett synes det er greit å jobbe hjemmefra.

Over halvparten klarer å være på «kontoret» vil vanlig tid, og samme antall kunne tenke seg å jobbe mer hjemmefra når corona-sitausjonen er over.

Kanskje noe av grunnen til at hjemmekontor gir så stor medsmak er at en av tre synes det holder å ha på seg joggebukse på hjemmekontoret?

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Vi er også flinke til å ta oss pauser selv om vi jobber hjemme. Hele 40 prosent sier at de går tur i pausene de tar i løpet av dagen, ifølge Ifs undersøkelse.

Savn og kroppslig slit

Men, det er noe vi savner: Fire av ti sier at de savner kollegaene sine, og like mange synes det er vanskeligere å skille mellom jobb og privatliv når de har hjemmekontor.

Tre av ti mangler kontorstol og -bord, i tillegg til at de kjenner at det begynner å slite på kroppen å sitte uten gode møbler.

Nå supplerer for øvrig If yrkesskadedekningen sin under corona-situasjonen, for å sikre at alle ulykker som skjer på hjemmekontoret er dekket. Tilpasningen er i første omgang på 60 dager, uten at det koster noe ekstra.

Endringene er tilbakevirkende fra 12. mars i år, altså fra den dagen myndighetene anbefalte folk å jobbe hjemmefra.

Forsikringsselskapet Fremtind skriver at yrkesskadeforsikringen deres gjelder i arbeid, på arbeidsstedet, i arbeidstiden. «Når en ansatt jobber fra hjemmekontor betyr arbeidssted det avgrensede område hvor man sitter og jobber. Fremtind vil gjøre en vurdering fra sak til sak på hvorvidt vilkårene for yrkesskade er oppfylt», skriver de videre på nettsiden sin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer