Mange rettigheter ved kredittkjøp

Reglene om kredittkjøp legger en tung opplysningsplikt på selger. Ikke bare skal du få vite alle kostnader, du kan også betale ned hele gjelden når du vil! Som kredittkjøp regnes blant annet alle kjøp med kredittkort, kjøp av typen "betal om fire måneder"-kort og når du leier en gjenstand som du senere får tilbud om å kjøpe - for eksempel THORN-leieavtaler.

Publisert

Når du kjøper en vare eller en tjeneste, kan du ordne betalingen på flere måter. Du kan betale kontant, eller du kan inngå en avtale om kredittkjøp. Kredittkjøp defineres som en avtale om utsettelse med betaling av kjøpesummen eller en del av den.

Fordelene med et kredittkjøp er at du får utlevert varen eller utført tjenesten før du har betalt for den. Ulempen med kredittkjøp er at varen blir dyrere enn ved kontantkjøp. I tillegg til å betale kjøpesummen, kontantprisen, må du også betale renter og gebyrer. De samlede kostnadene kan da bli ganske store.

Det regnes også som kredittkjøp når du betaler med kredittkort, eller når du betaler straks ved hjelp av et lån som selgeren har hjulpet deg til å få. Har du selv skaffet lån for å betale varen, er det ikke et kredittkjøp.

Kredittkjøpsloven gjelder ikke ved kjøp av fast eiendom.

Dine rettigheter ved kredittkjøp

Kredittkjøpsloven gir deg rett til å:få vite alt om hva kreditten koster samlet, med renter, tillegg osv.,nekte å betale hvis det er feil på varen, eller om du er misfornøyd med tjenesten, selv om en tredjemann, f.eks. en kredittinstitusjon, har overtatt kravet, ogfå kredittkostnadene redusert i forhold til den opprinnelige avtalen hvis du betaler før tiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer