Mange skal spare feriepengene

1 av 3 putter feriepengene på sparekonto, ifølge undersøkelse fra Finn.no.

Å bruke feriepengene på oppussing av hjemmet er fortsatt høyt prioritert blant nordmenn, men mange skal også spare pengene. Foto: ISTOCK
Å bruke feriepengene på oppussing av hjemmet er fortsatt høyt prioritert blant nordmenn, men mange skal også spare pengene. Foto: ISTOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen har fått dem, andre venter fortsatt, men hva bruker vi egentlig årets feriepenger på?

Overraskende mange skal putte feriepengene på sparekonto. Det viser en undersøkelse fra markedsplassen Finn.no, gjennomført av Nordstat i mai.

Hva skal du bruke feriepengene til, utenom reise? var spørsmålet selskapet stilte over 1.000 nordmenn.

>>> Så mye feriepenger har du krav på

Ikke overraskende: Øverst på listen over hva folk skal bruke pengene til, ligger posten "hus og hjem". 1 av 4 skal bruke pengene på dette, i tillegg til reise.

Tine Reuterdahl er markedsdirektør i Finn Oppdrag. Foto: Caroline Roka
Tine Reuterdahl er markedsdirektør i Finn Oppdrag. Foto: Caroline Roka Vis mer


– Det kommer ikke som noen overraskelse. Nordmenn er på verdenstoppen i oppussing, og elsker å fikse på boligen sin. Det er kaldt store deler av året, slik at vi tilbringer mye tid inne. Vi har også en sterk tradisjon for å eie egen bolig. Dette bidrar nok til at vi liker å gjøre det fint hjemme, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i anbudstjenesten FINN oppdrag.

Sparing på andreplass

Sparing er nest mest populært blant respondentene. 32 prosent, nesten 1 av 3, av respondentene skal spare feriepengene.

Interessant er det at også 14 prosent skal nedbetale lån fordi dette kan sies å være den aller mest fornuftige formen for sparing. Dermed har over halvparten av de spurte tenkt å bruke feriepengene på sparing, eller forbedring av personlig økonomi.

>>> Ekstra fradrag på lånet lønner seg

De yngste vil spare mest

Undersøkelsen avdekker også forskjeller mellom aldersgruppene og landsdelene. Mens det er vestlendinger og personer mellom 30 og 49 år som i størst grad skal bruke pengene på oppussing, så er det de yngste, personer under 30 år, som er flinkest til å spare og nedbetale lån, skal vi tro svarene.

Denne aldersgruppen er imidlertid også den som helst bruker pengene på fest- og shopping.

Dette skal vi bruke feriepengene på (flere svar var mulig):

  1. Hus og hjem: 39 %
  2. Spare: 32 %
  3. Klær og sko: 16 %
  4. Nedbetale lån: 14 %
  5. Fest og moro: 10 %
  6. Bil eller båt: 7 %
  7. Ingenting igjen etter reiseutgifter: 7 %
  Annet: 14 %
  Vet ikke: 14 %

1 av 5 har økt feriebudsjettet

I den samme undersøkelsen kommer det frem at 21 prosent har et høyere feriebudsjett i 2011 enn i fjor. Nesten halvparten, 47 prosent, ligger på samme nivå, og 14 prosent har et lavere budsjett enn i fjor.

– Økt feriebudsjett kan tyde på at mange er trygge på sin egen økonomi, og derfor unner seg dyrere ferier, eller reiser på flere ferier per år. Det kan ha sammenheng med faktorer som et godt arbeidsmarked, høyere lønninger og lav rente, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise.

>>> Flere reiser hit på ferie - billig og mer tilgjengelig

Funnene er i tråd med en lignende undersøkelse gjort av DnB NOR.

– Mange nordmenn bruker mer penger på sommerferien i år. Hovedgrunnene til dette er at de ikke reiste i fjor, at de skal til utlandet i sommer, og at de har bedre økonomi, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR.

I dag kom også en undersøkelse fra Star Tour som viser at to millioner nordmenn legger turen utenlands i sommer, og en av fire sier sommerværet de siste par årene har påvirket årets reisevalg. Undersøkelsen er gjort av Respons.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer