Mange strømleverandører fortsatt á konto

Det er netteierne som er pålagt å kreve betalt for faktisk forbruk 4-6 ganger i året. Men DinSides miniundersøkelse viser at også mange strømselgere vil gjøre det samme.

Publisert

DinSide skrev 4. oktober at forbrukerne nå risikerer å få kjempestore strømregninger om vinteren, etter at e-verkene nå er pålagt minst fire ganger i året å sende regninger for faktisk forbruk i stedet for som tidligere a konto-regninger. A-kontoregningene innebar at everket fordelte det antatte årsforbruket på fire like store regninger. Etter ett år var det så avregning, hvor man måtte betale strømforbruk ut over det stipulerte og ble godskrevet mindreforbruk.

Avregning for faktisk forbruk innebærer sterkt svingende strømregninger. I noen innlandskommuner må forbrukerne regne med å få over 40 prosent av hele årsforbruket på aprilregningen. Siden strømprisen gjerne også er høyere om vinteren, kan det hende at halve årsregningen må betales på en gang.

Pålegg bare for netteiere

- Med de nye reglene for netteiere er a konto-betaling faktisk forbudt, sier informasjonssjef Sverre Strandlien i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). - Men for kunder som har et forbruk på under 8.000 kilowattimer pr. år, og for hytteeiere, kan det fremdeles kreves a konto-beløp på bakgrunn av antatt årsforbruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer