Mange ting å gjøre uten bil

Du har sikkert hørt hva du kan spare på ikke å ha bil. Men visste du hvor mye det egentlig dreier seg om? Vi har listen over alternative aktiviteter.

Publisert

Hvis du føler at økonomien din er trang, bør du vurdere å kvitte deg med bilen din. En vanlig familiebil til ca 250 000 kroner koster deg rundt 50 000 kroner pr år i kapitalkostnader og drift: Mange synes slike regnestykker overdriver kostnadene. Men kapitalkostnaden på 23.300 kroner innebærer en rente på bare 4,5 prosent og en avskrivning til null på 15 år. Det er forutsatt at du har betalt bilen med penger du allerede har (ikke lån), og 4,5 prosent er den renten du alternativt kunne fått for pengene i banken eller i fonds. Det er bare savnet av disse pengene som inngår i regnestykket. Siden nye biler faller raskere i verdi, og mange har lånt penger for å kjøpe bil, vil den reelle kapitalkostnaden ofte kunne ligge vesentlig høyere.

Drivstoffutgiften på 12.920 kroner forutsetter at du kjører 17.000 kilometer i året, at bilen bruker 0,8 liter drivstoff pr. mil og at drivstoffet koster 9,50 kroner pr. liter.

Dekk-utgiften er hentet fra beregninger foretatt av Opplysningsrådet for Veitrafikken. Veiavgiften er statens satser i år. Forsikringen er billigste sats i det billigste selskapet (OBOS/Trygg Hansa). Service/drift er satt noe lavere enn det som er vanlig å regne. Tenk på at 20 kanner vindusspylervæske koster 700 kroner, ti bilvasker rundt 1.000 kroner. Olje og noen slitasjeutgifter kommer også til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer