Mange tusen fikk slag

Den smertestillende medisinen Vioxx kan ha ført til 140.000 tilfeller av alvorlig hjertesykdom og mange dødsfall bare i USA.

Publisert
Sist oppdatert

En studie som presenteres i denne ukens utgave av det medisinske tidsskriftet The Lancet viser risikoen ved å bruke Vioxx. Den smertestillende medisinen ble tatt av markedet i september fjor da det ble kjent at den mer enn doblet risikoen for alvorlig hjertesykdom og slag.

Forskerne mener at mellom 88.000 og 140.000 tilfeller av alvorlig hjertesykdom siden 1999 i USA alene kan settes i sammenheng med Vioxx. Der ble medisinen skrevet ut til 106,7 millioner pasienter.

I Norge brukte 35.000 pasienter medisinen da den ble tatt av markedet.

Firmaet som produserer Vioxx, Merck, sier de trakk medisinen fra markedet så snart forskning bekreftet risikoen for hjerteproblemer.

Forskere fra det amerikanske legemiddelverket analyserte data fra 1,4 millioner mennesker i California som enten brukte Vioxx eller en annen smertestillende medisin mellom 1999 og september i fjor. 8.143 av disse fikk alvorlig hjertesykdom, og 1.508 døde.

Da forskerne satt risikoen for hjertesykdom i sammenheng med medisinen pasientene brukte, fant de ut at Vioxx-brukere hadde 34 prosent høyere risiko for å utvikle hjertesykdom sammenlignet med pasienter som brukte en annen smertestillende medisin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer