Storkontroll avslører:

Mange ulovlige forbrukerprodukter i Europa

En av fem forbrukerprodukter inneholder ulovlige stoffer – og leker er verst.

LEKER ER VERST: En felles-europeisk storkontroll av over 5.000 produkter har funnet ulovlige miljøgifter og skadelige stoffer i 1 av 5 forbrukerprodukter - og leker er produktgruppen med størst andel giftstoffer. Foto: John Petter Reinertsen
LEKER ER VERST: En felles-europeisk storkontroll av over 5.000 produkter har funnet ulovlige miljøgifter og skadelige stoffer i 1 av 5 forbrukerprodukter - og leker er produktgruppen med størst andel giftstoffer. Foto: John Petter Reinertsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er strenge krav til hvilke kjemiske stoffer som er tillatt i forbrukerprodukter som selges i Europa (blant annet i REACH-forskriften).

En storkontroll av til sammen 5.625 produkter og kjemiske forbindelser solgt på det europeiske markedet, avslører at hele 1 av 5 forbrukerprodukter inneholder ulovlige mengder miljøgifter.

Den største varegruppen det er funnet ulovlige miljøgifter i, er leker – men det er også funnet giftige stoffer i store mengder smykker og skinnprodukter.

Leker er verst

Storkontrollen er gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom 27 land i EØS, deriblant Norge.

Varene som er kontrollert er blant annet tekstiler, smykker, leker, småbarnsprodukter, plast, lim og spraymaling.

Det ble blant annet funnet ftalater i 20 prosent av lekene som ble testet, kadmium i 12 prosent av de kontrollerte smykkene og krom i 13 prosent av skinnproduktene.

Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet sier til Dinside at funnet av ftalater i en så stor andel av leketøy, er det som er mest bekymringsfullt.

– Det er nedslående at vi finner høye konsentrasjoner av et stoff som har vært forbudt i leker og småbarnsprodukter i over ti år. Det er ekstra viktig at barn ikke blir utsatt for slike stoffer. Det er selvfølgelig også bekymringsfullt at vi fant farlige stoffer i smykker og skinnprodukter, sier Veulemans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer