Storkontroll avslører:

Mange ulovlige forbrukerprodukter i Europa

En av fem forbrukerprodukter inneholder ulovlige stoffer – og leker er verst.

LEKER ER VERST: En felles-europeisk storkontroll av over 5.000 produkter har funnet ulovlige miljøgifter og skadelige stoffer i 1 av 5 forbrukerprodukter - og leker er produktgruppen med størst andel giftstoffer. Foto: John Petter Reinertsen
LEKER ER VERST: En felles-europeisk storkontroll av over 5.000 produkter har funnet ulovlige miljøgifter og skadelige stoffer i 1 av 5 forbrukerprodukter - og leker er produktgruppen med størst andel giftstoffer. Foto: John Petter Reinertsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er strenge krav til hvilke kjemiske stoffer som er tillatt i forbrukerprodukter som selges i Europa (blant annet i REACH-forskriften).

En storkontroll av til sammen 5.625 produkter og kjemiske forbindelser solgt på det europeiske markedet, avslører at hele 1 av 5 forbrukerprodukter inneholder ulovlige mengder miljøgifter.

Den største varegruppen det er funnet ulovlige miljøgifter i, er leker – men det er også funnet giftige stoffer i store mengder smykker og skinnprodukter.

Leker er verst

Storkontrollen er gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom 27 land i EØS, deriblant Norge.

Ftalater

Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast.

De mest skadelige ftalatene kan blant annet skade forplantningsevnen, gi fosterskader og påvirke hormonsystemet hos mennesker.

Varene som er kontrollert er blant annet tekstiler, smykker, leker, småbarnsprodukter, plast, lim og spraymaling.

Det ble blant annet funnet ftalater i 20 prosent av lekene som ble testet, kadmium i 12 prosent av de kontrollerte smykkene og krom i 13 prosent av skinnproduktene.

Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet sier til Dinside at funnet av ftalater i en så stor andel av leketøy, er det som er mest bekymringsfullt.

– Det er nedslående at vi finner høye konsentrasjoner av et stoff som har vært forbudt i leker og småbarnsprodukter i over ti år. Det er ekstra viktig at barn ikke blir utsatt for slike stoffer. Det er selvfølgelig også bekymringsfullt at vi fant farlige stoffer i smykker og skinnprodukter, sier Veulemans.

Dette bør du sjekke

Dersom du er bekymret for at produkter du kjøper skal inneholde ulovlige stoffer, har Veulemans følgende råd:

– Det er vanskelig å vite om et produkt inneholder miljøgiftige stoffer utover det som er tillatt, men et godt råd er å sjekke om leketøy og EE-produkter er CE-merket. Og kontroller gjerne at produsent og importør er angitt på emballasjen eller på produktet, det skal det være, sier Veulemans til Dinside.

Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet
Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

Dersom du ikke finner disse opplysningene, kan dette ifølge Veulemans tyde på at produsenten ikke kjenner til regelverket.

– Og om produsenten ikke kjenner regelverket, kan det være større risiko for at produktet ikke er produsert i samsvar med regelverket. sier Veulemans videre.

Kontrollen avslører også at mange produkter ikke er merket med opprinnelsesland. Og av disse umerkede produktene var det hele 40 prosent som inneholdt ulovlige stoffer.

– Det er en viss sammenheng mellom manglende informasjon om produktets opprinnelse og innhold av ulovlige stoffer. Så det virker fornuftig å også kontrollere om produktets opprinnelse går fram av produkter eller emballasje, sier Veulemans til Dinside.

– Sjekk gjerne også den europeiske database over farlige produkter, RAPEX. Alle farlige produkter som er funnet i Europa er listet opp der, forteller Veulemans.

Du kan også finne ​informasjon om en del farlige produkter som selges i Norge på nettsida farligeprodukter.no. Dette er produkter med farlige feil som er meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Bruktprodukter er også kontrollert

Kontrollen omfatter produkter som er solgt både i fysiske butikker, på netthandel og på bruktmarkedet – og produktene er testet både på merking og på kjemiske analyser hvor man har søkt etter spesifikke ulovlige stoffer.

Alle som selger produkter og kjemikalier på det europeiske markedet, har ansvar for at de ikke er farlige.

– Det er dessverre mange produkter som utgjør en risiko for helse og miljø. Den felles europeiske aksjonen viser hvor viktig våre kontroller er, og hvor viktig det er å gå til aksjon samlet i EØS-området sier seksjonsleder Mathieu Veulemans.

Kontrollen avslører også at mange produkter ikke er merket med opprinnelsesland, som de egentlig skal være. Og av disse umerkede produktene var det hele 40 prosent som inneholdt ulovlige stoffer.

Asbest i husholdningsprodukter

Et annet alvorlig funn var spor av asbest i 14 prosent av produktene som ble testet, blant annet varmepumper, thermoflasker og bremseklosser. Støv fra asbest er svært helseskadelig og asbest ble forbudt for lenge siden.

Asbest ble tidligere brukt I brannvernprodukter, bildeler, byggematerialer, elektriske produkter, oppvarming- og kjølingssystemer, og vanlige husholdningsprodukter.

Fordi asbest i hovedsak ble funnet i brukte produkter – som kan ha blitt produsert før forbudet trådte i kraft – mener Miljødirektoratet det er grunn til å vise varsomhet ved visse brukte produkter.

Det er i to nyere tilfeller også funnet spor av asbest i thermoflasker.

– Om man handler på bruktmarkedet er det viktig å være kjent med problematikken rundt asbest og de produktene hvor det kan være spor av dette. Asbest ble brukt blant annet i byggematerialer, bilder, oppvarmings- og kjølesystemer, og noen vanlige husholdningsprodukter produsert før 1980, sier Veulemans.

Han oppfordrer også til å være oppmerksom på slike produkter skal behandles som farlig avfall, og med visse forholdsregler som bruk av masker og hansker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer