Mange vil bytte bransje

1 av 3 sier de vurderer å bytte bransje, mens nærmere 20 prosent har sett på jobb andre steder enn der de bor, viser fersk undersøkelse.

JOBB: Coronapandemien har ført til mange oppsigelser og permitteringer. Foto: NTB/Shutterstock
JOBB: Coronapandemien har ført til mange oppsigelser og permitteringer. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Coronasituasjonen har blant annet ført til stengte butikker og restauranter, samt reiserestriksjoner, som har rammet flere bransjer der flere er blitt oppsagt eller permittert.

Ifølge tall fra Nav er 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge helt eller delvis arbeidsledige, og folk ser nå etter jobbmuligheter i andre bransjer enn den de vanligvis jobber i.

Det viser en undersøkelse utført av Finn. Her sier én av tre at de vurderer å bytte bransje.

– Blant de som oppgir at de vurderer å bytte bransje, ser vi at det er en høy andel unge mellom 18-29 år, sier Christopher Ringvold, Finns jobbekspert, i en pressemelding.

Nærmere 20 prosent av de spurte sier de har sett på stillinger andre steder enn der de bor i løpet av den siste måneden.

Han sier at dem som vurderer å bytte bransje, bør tenke strategisk på hvordan de kan benytte seg av erfaringen og kompetansen de allerede har.

– Det som blir viktig for de som er på jobbjakt i andre bransjer, er å være bevisste på hvordan de best mulig kan utnytte erfaringen og kompetansen de allerede har. Når vi har intervjuet ledere, forteller de at den viktigste egenskapen de ser etter, er villigheten til å omstille seg og være tilpasningsdyktig.

– Positiv utvikling

Samtidig sier Ringvold at tallene deres viser at bedriftene ser mer positivt på fremtiden.

– Da coronapandemien traff oss i mars ble mange bedrifter påvirket kraftig, noe som resulterte i et dramatisk fall i antall utlyste stillinger. Planlagte ansettelser ble trukket tilbake og oppstart av nyansatte ble utsatt. I februar 2021 har en rekke bransjer tilpasset seg den nye digitale arbeidshverdagen, og etterspørselen etter arbeidskraft er tilbake til nivåer vi så før pandemien, sier han og legger til at det er fortsatt en del bransjer som er direkte påvirket av at samfunnet er delvis nedstengt.

– Derfor er det en meget blandet utvikling vi ser. Men vi observerer en positiv utvikling i stadig flere bransjer.

Om Finns undersøkelse;

Finn har gjennomført en todelt jobbundersøkelse i januar 2021.

Den første delen er den årlige spørreundersøkelsen blant den yrkesaktive delen av befolkningen. Norstat har samlet inn svar fra et utvalg på 1 604 av den yrkesaktive befolkningen i uke 2 og 3 i 2021.

Den andre delen består av kvalitative intervjuer gjennomført av Opinion i uke 5 og 6 i 2021. Opinion har intervjuet syv ledere og HR-ledere, seks studenter, en studieveileder og tre arbeidsledige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer