Endrer ikke momsgrensa på 350 kroner

Mange vil fjerne den, men regjeringen vil beholde den

Du kan trolig fortsette å handle momsfritt for under 350 kroner i 2018. - Overraskende, synes Virke.

SOM FØR: Netthandel fra utlandet blir som før med årets forslag til statsbudsjett, som ikke rører 350-kronersgrensa. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SOM FØR: Netthandel fra utlandet blir som før med årets forslag til statsbudsjett, som ikke rører 350-kronersgrensa. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Med årets valgresultat, ser det ikke ut til å være flertall på Stortinget for å gjøre noe som helst med momsgrensa» skrev Dinside etter at høyresida vant årets stortingsvalg.

Nå som forslaget til statsbudsjett for 2018 er lagt fram, ser det ut som spådommen går i oppfyllelse.

Grensa for momsfri netthandel på 350 kroner inkludert frakt, nevnes ikke med ett ord.

Og dermed består den gamle grensa.

Skal jobbe for å fjerne den

- Vi er overrasket over at regjeringen ikke har tatt signalet fra Stortinget, hvor det er flertall for å fjerne denne grensen og likestille handelsbedriftene, sier direktør Harald J. Andersen i Virke i en pressemelding.

- For oss som jobber med handel i Virke, er dette denne viktigste saken denne høsten, og vi kommer til å jobbe hardt for å få Stortinget til å vedta den nødvendige endringen.

Virke får støtte til dette fra en rekke partier på stortinget, viser vår oversikt fra valgkampen. Det store spørsmålet er hvordan partiene ser for seg ordningen i praksis.

- Vi ønsker å innføre en elektronisk innbetalingsordning for merverdiavgift, slik at kostnaden ved fortolling reduseres vesentlig for forbruker, har medierådgiver Lars Vangen Medierådgiver i Senterpartiet sagt til Dinside.

Omstridt momsgrense

350-kronersgrensa ble innført i 2014, og har vært omstridt siden.

Motstanderne kan deles i to: De som mener grensa er vanskelig å forholde seg til for forbrukere som vil handle fra utlandet, og de som overhodet ikke vil at forbrukere skal handle fra utlandet.

Førstnevnte sliter blant annet med at det er vanskelig å vite om man havner over eller under grensa, fordi frakt inkluderes. Sistnevnte peker på at det er urettferdig at utenlandske nettbutikker kan selge nordmenn momsfrie varer.

En løsning begge leire kan enes om, er å kreve moms fra første krone – om momsen blir både billigere og enklere å betale. Ofte koster nemlig gebyrene mer enn momsen.

Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne (MDG), Senterpartiet og Kristelig Folkeparti (KrF) har alle sagt til Dinside at de ønsker å fjerne grensa. Høyre og Venstre ville beholde dagens løsning, mens bare FrP ville øke den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer