Mangler du testosteron?

Åh, testosteron! Hva ville fotballgarderober og sigarklubber vært uten det? Forresten… Hva ville du vært uten det? Her kan du lese om hva testosteron er, og hva du gjør hvis du mangler det.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du vil fortsette med å se ut som og ha begjær som en mann, trenger du en fast tilførsel av testosteron.

Hvis du har for lite av det kan du føle deg engstelig, deprimert, få lavere sexlyst, miste muskelmasse og raskt utvikle en bilring.

Den lite kjente diagnosen testosteronmangel forekommer når menn ikke har nok tilførsel av androgener, eller testosteron, for å fungere normalt.

Men, det går det an å gjøre noe med.

Hvem er i faresonen?
Tilstanden rammer vanligvis ikke unge menn, men sykdommer som hemmer kroppens evne til å produsere testosteron kan føre til denne tilstanden når som helst. I følge AndrologyAustralia.org, lider én av 200 menn under 60 ar av testosteronmangel.

Menns testosteronnivå blir vanligvis lavere med alderen. Testosteronnivåene begynner ofte å falle i 40-årene, og går ned med omtrent 0,3 prosent i året.

Eksperter er fremdeles uenige i om menn kommer i en type overgangsalder - bare mye mer gradvis og diskré enn kvinnenes.

Spørsmålet om naturlig nedgang i testosteronnivået skal behandles, eller om behandling skal forbeholdes ekstreme tilfeller, er det fremdeles ikke noe svar på. Foreløpig er det best å anta at dersom legen din ikke gir deg diagnosen testosteronmangel, er ikke behandling løsningen for deg.

Diagnose
For å finne ut om du liser av testosteronmangel og hva grunnen er, kan legen måle testosteronnivået i blodet ditt med en blodprøve. Normalt nivå er mellom 250 og 800 nanogram testosteron per desiliter blod. Men nivået kan variere på forskjellige tider av døgnet og året. Derfor må legen din ta en full undersøkelse for å finne ut om du lider av dette.

Hva kommer det av?
Faktorer som kan være med på å frembringe testosteronmangel er:

* Medisinbruk, spesielt de som blir brukt til å behandle depresjoner eller andre mentale tilstander.
* Alkoholisme
* Strålebehandling av kreft i testiklene
* Kronisk sykdom
* For mye jern i blodet
* Infeksjonssykdommer
* Sykdommer, som Aids, som angriper immunsystemet
* Stress

Symptomer
Diagnosen testosteronmangel kan bare gis etter en full klinisk undersøkelse av en lege. Hvis du tror du lider av dette - ta kontakt med legen.

Men uansett, her er noen av symptomene:
* Potensproblemer
* Høyt kolesterol
* Fedme/overvekt - spesielt rundt midjen
* Depresjon
* Engstelse eller humørsvingsninger
* Problemer med konsentrasjonen og minnet
* Lav sexlyst

Behandling
Det finnes en del løsninger hvis du finner ut at du lider av testosteronmangel. Behandlingen er vanligvis langvarig, og bør bare settes i gang når tilstanden er klinisk bevist.

Testosteron finnes i pilleform, som plaster, gele, krem, injeksjoner - og kan implanteres under huden.

De metodene som fungerer best er å absorbere testosteronen gjennom huden fra en gelé eller et plaster. Testosteronpiller blir ikke absorbert særlig bra av kroppen, og kan øke risikoen for kolesterol- og leverproblemer.

Så, hvis du tror du har et lavt nivå av testosteron, gjør noe med det. Ta en blodprøve og få kroppen undersøkt.

Ingen menn synes det er moro å miste sexlysten og ende opp med et utseende som en jente. Vel… i hvert fall de fleste av oss.

Mozon.no, 16.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer