Mangler kunnskap, blir blinde

Øyesykdommer som kan føre til blindhet er svært utbredt blant eldre, men bare hver sjette nordmann over seksti kjenner symptomene på grønn og grå stær.

Publisert
Sist oppdatert

Sosial- og helsedirektoratet har nå bevilget penger til Norges Blindeforbunds synskampanje, der målet er å forebygge varige synsskader.

- Det er viktig at folk får behandling for grønn stær og forkalkning før sykdommen har kommer for langt. Tusenvis av nordmenn har svært redusert syn uten å søke nødvendig hjelp, sier rådgiver Sverre Fuglerud i Blindeforbundet til Newswire.

Hver femte pensjonist er funksjonelt synshemmet. Svekket syn gjør at de har problemer med å leve et vanlig liv.

- Alt for mange eldre blir sittende i godstolen uten å søke hjelp, sier han.

Mange eldre vet mye om symptomer på hjertesykdommer og kreft, men ikke om øyelidelser, viser en undersøkelse Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort for Blindeforbundet.

- Med svekket syn øker også tallet på hjemmeulykker og kostbare bruddskader. Mange ser ikke issvuller eller søl på gulvet, og de faller og ødelegger seg, sier Fuglerud.

Bedre behandlingOptikere oppdager mange tilfeller av grønn stær når eldre er inne til synskontroll. Da blir pasientene henvist til fastlege for oppfølging av spesialist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer