Mann (81) meldt på iPhone-konkurranse

Men han slipper å betale. Selv SMS-tjenester må nemlig holde seg til reglene.

ABONNEMENT: Ved å melde deg på denne konkurransen tegner du også et abonnement på en tjeneste. Men 81-åringen i vårt eksempel mente å aldri hadde meldt seg på noe som helst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ABONNEMENT: Ved å melde deg på denne konkurransen tegner du også et abonnement på en tjeneste. Men 81-åringen i vårt eksempel mente å aldri hadde meldt seg på noe som helst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har utallige ganger advart mot konkurranser på nett, som ofte ber deg bruke telefonen for å vinne for eksempel en iPhone. Men hadde ingen gått på limpinnen, hadde heller ikke konkurransene eksistert.


I fjor begynte rare meldinger å tikke inn på telefonen til en 81 år gammel nordmann. Ifølge meldingene var han del av en klubb, men nøyaktig hva dette innebar forstod han ingenting av. Ikke før telefonregningene kom i postkassen begynte han å forstå tegningen: På to måneder hadde han totalt blitt belastet 1.145 kroner for en tjeneste han mener aldri å ha bestilt.

Han klagde først til operatøren sin, uten hell, og i år har saken kommet opp i Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

De mener han bør slippe å betale, og dette er gode nyheter for deg som mobilbruker.

Kundene raser mot SMS & Vinn – selskaper mener kundene har skylda

"En PIN-hva-for-noe?"

Etter mannen klaget til operatøren, tok operatøren kontakt med innholdsleverandøren som sendte 81-åringen meldingene.

"Kunden har besvart et spørsmål på internett for å kunne vinne en iPhone" skriver operatøren til Brukerklagenemnda.

Og leverandøren av konkurransen mener å ha beviset i loggene sine.

"Som vist i historikken har bruker meldt seg inn via en av våre annonser" forteller selskapet til nemnda.

Utdrag fra CPA-retningslinjene

 • Ved hver automatisk fornyelse av faste abonnementstjenester skal

  forbruker få informasjon om:
 • tjenesten
 • leverandør, kundeservice
 • hvordan stoppe tjenesten
 • om abonnementet løper for eksempel per dag eller per måned, og om

  abonnementet fornyes automatisk
 • prisen på abonnementet
 • (Kilde: Forbrukerombudets retningslinjer

  for

  mobile

  innholdstjenester
  , som tilsvarer operatørenes CPA-reglement)
 • Dette skal ha blitt gjort ved å taste inn en kode på nettet, som ble sendt til 81-åringens mobil etter han oppga nummeret på samme nettside. Men den eldre mannen hevder å ikke ha den ringeste anelse om hva en PIN-kode er, eller hvordan man bruker en, og nekter å betale for abonnementet konkurransen skal ha ført han inn i.

  Ta grep – slik sperrer du abonnementet ditt for SMS-tjenester

  Brøt reglene

  CPA står for Content Provider Access, og gjennom CPA-avtaler mellom operatørene og innholdsleverandørene åpner de for at andre kan ta betalt via deres telefonregninger. Men operatørene har CPA-retningslinjer tjenestene må følge.

  Her står det at hver tekstmelding som sendes etter automatisk fornying av abonnementet må inneholde en mengde informasjon, blant annet om hva som fornyes, hvorfor, hva det koster og hvordan det stoppes. Slik informasjon mener nemnda at 81-åringen ikke fikk.

  Enda strengere regler – nå må du bekrefte at du ønsker SMS-tjenester!

  "Nemnda går ikke nærmere inn på om det er inngått gyldig avtale, da nemnda finner at meldingene som klager har mottatt ikke er i samsvar med Forbrukerombudets retningslinjer" skriver de i sitt vedtak. Disse reglene tilsvarer CPA-retningslinjene.

  Det spiller altså ingen rolle hvorvidt 81-åringen, eller noen andre med hans mobil, har inngått avtale om å være med på noen iPhone-konkurranse. Innholdsleverandøren har i nemndas mening brutt CPA-regelverket, og operatøren kan derfor ikke kreve betalt uansett.

  Og det samme gjelder selvfølgelig deg: Forholder ikke SMS-tjenesten seg til reglene, kan ikke operatøren din, ifølge nemnda, kreve betalt!

  Ny avtale snart i havn – "viktig skritt mot målet om at det skal være like trygt å betale med mobilen som med kort!"

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer