Mann eller mus?

De er små og hårete, og ligner ikke på mennesker i det hele tatt, men genene tyder på at det ikke er så stor forskjell på mus og menn.

Publisert
Sist oppdatert

Begge artene har omtrent 30.000 gener, og de fleste av dem er like. 90 prosent av genene som har med sykdom hos mennesker å gjøre er de samme hos mus, derfor er de populære i forskningslaboratorier.

- Mennesker har til og med de genene man trenger for å utvikle en hale, forteller doktor Jane Rogers, i Wellcome Trust Sanger Institute i England til Reuters.

Rogers og en sammensetning av forskere fra hele verden har samarbeidet om å sette sammen en komplett liste av gen-koder for mus, som er publisert i forkningstidsskriftet Nature.

- Våre gener er naturligvis forskjellige på flere viktige områder, ellers ville vi hatt pels og løpt rundt på gulvet, sier doktor Robert Waterston på Washington University.

Ved å sammenligne de to gen-kartene har forskerne oppdaget 1.200 nye menneskegener og 9.000 nye muse-gener.

Det er kun 300 gener som er unike for hver art, og det bekrefter at mus er det perfekte forskningsobjektet for å teste ut nye medisiner og finne andre behandlingsmetoder for sykdommer.

Mozon.no, 05.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer