Mannen bestemmer barnets kjønn

Ny forskning antyder at mannens gener kan avgjøre hvilket kjønn barnet får.

Om det lille nurket blir en gutt eller ei jente kan det være mannens gener som bestemmer. Foto: colourbox.com
Om det lille nurket blir en gutt eller ei jente kan det være mannens gener som bestemmer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mer sannsynlig at en mann får sønner hvis han har mange brødre, og omvendt er det mer sannsynlig at han får flere døtre hvis han har mange søstre, melder BBC News.

Forskerne kunne imidlertid ikke finne den samme forbindelsen mellom søsknenes kjønn og barnas kjønn hos kvinner.

Studien ble utført ved Newcastle University, og har tatt utgangspunkt i hundrevis av år med slektstrær – helt nøyaktig 927 slektstrær med totalt 556.387 mennesker fra Nord-Amerika og Europa, helt tilbake til år 1600.

Måten gener påvirker barnets kjønn på er imidlertid fortsatt uklar, men denne studien kan kanskje oppklare et gammelt mysterium – nemlig det store antallet guttebabyer som ble født etter første verdenskrig.

X og Y

Mens en kvinne alltid vil overføre det kvinnelige X-kromosomet til barnet, er det alltid mannen som "bestemmer" barnets kjønn, ved å enten overføre nok et X-kromosom til barnet, slik at det blir en jente, eller ved å overføre et Y-kromosom, slik at barnet blir en gutt.

Les også: Slik blir du raskere gravid

Det fødes omtrent like mange gutter som jenter, noe som antyder at den jevne mann vil levere like mange X- som Y-sædceller. Forskere har imidlertid lenge mistenkt at denne balansen er skjev hos noen menn, slik at noen vil ha en tendens til å få enten flere gutter eller flere jenter enn gjennomsnittet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer