Mannlige modeller gjør menn usikre

I årevis har forskning vist at bilder av radmagre supermodeller får kvinner til å føle seg usikker på sin egen kropp. Nå viser det seg at menn har det på akkurat samme måte når de ser bilder av muskuløse kjekkaser i magasiner.

Publisert
Sist oppdatert

I følge et nytt studie fremkaller bilder av flotte, og muskuløse menn i magasiner en følelse av engstelse og uro hos de mannlige leserne.

- Dette er noe vi alltid har trodd om kvinner. Men nå ser vi at akkurat det samme gjelder menn, sier doktor Regan Gurung til Reuters Health. Han er en av forfatterne bak studiet som har blitt utført ved University of Wisconsin.Sist lørdag presenterte han, og kollega og medforfatter Jennifer Otto, studiet for den amerikanske psykologiforeningen.

Økende eksponering
I løpet av de siste tiårene har det - både på tv, i magasiner og andre media - vært en betydelig økning i eksponeringen av muskuløse og godt trente menn.

- Det fins data, innen media- og annonselitteratur, som viser at det snart eksponeres like mange menn i reklamene som kvinner, sier Gurung.

Han sier et av vendepunktene i bransjen kom da rapstjernen Mark Wahlberg poserte for designeren Calvin Klein i hvite underbukser. Fra og med da har bilder av halvnakne menn blitt allestedsnærværende i reklamen, i likhet med yppige supermodeller.

Hvilken effekt har alle disse bildene på den gjennomsnittlige, mannlige leseren? Det er et av spørsmålene forskerne spurte 45 mannlige og kvinnelige collegestudenter. De har også måttet svare på i hvilken grad bildene påvirket humøret, selvfølelsen og usikkerhet i forhold til eget kroppsbilde.

De mannlige studentene ble bedt om å se på en rekke bilder av lettkledde menn. Deretter fikk de i oppgave å rangere dem i forhold til hvor attraktive og maskuline de var. De kvinnelige studentene fikk en lignende oppgave med bilder av kvinnelige modeller.

- Vi fant ut at kvinner og menn er like i forhold til hvor mye engstelse de følte for sin egen kroppsfysikk etter å ha sett denne typen bilder, sier Jennifer Otto i intervjuet med Reuters Health.

- Vi fant også ut at menn som følte seg usikre i forhold til sitt eget kroppsbilde var mer tilbøyelig til å rangere modellene lavt. En mann som hadde en bedre oppfatning av sin egen fysikk, ville mer ville beskrive modellene som det de faktisk var, og rangere dem høyt, sier forskeren.

Lettkledde test-deltagere
Studiet stoppet imidlertid ikke der. For å sammenligne menn og kvinners følelser rundt sin egen kropp i stressede situasjoner, fikk forskerne deltagerne til å kle seg om i sparsomme antrekk. De mannlige deltagerne måtte trekke i stram vest og shorts, før de ble fotografert av et attraktivt medlem av det motsatte kjønn. Deltagerne ble deretter bedt om å svare på enda noen spørsmål mens de hadde på seg antrekket.

Som ventet ble nivået av engstelse og uro for egen kroppsfysikk høyere.
- Men engstelsen som mennene følte var lik den engstelsen kvinner føler for sin fysikk når de gjør det samme, sier Otto.

- Det vi har lært av dette er at medias bilde av ”den perfekte kropp” også undergraver menns selvtillit når det gjelder kropp, oppsummerer doktor Regan Gurung.

For de aller fleste menn fører en slik usikkerhet til at de bare vil stå på enda mer på helsestudioet. Men for en liten gruppe menn kan besettelsen av kroppslig perfeksjon lede til en psykologisk forstyrrelse, hvor livet handler om å bygge muskler, gjennomføre dietter og bruke farlige muskelbyggende medikamenter.

- Enten det er snakk om menn eller kvinner vil det alltid være den ene gruppen som er i risikosonen. Det vi har forsøkt er å få en bedre forståelse av hva som identifiserer disse menneskene som er i faresonen. Og den sosiale angsten for kroppsfysikk ser ut til å være en av årsakene, avslutter forskeren.

Mozon.no, 25.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer