Mannsjåvinistene tjener mest

Lønnsvinnerne mener kvinner bør holde seg ved kjøkkenbenken.

Menn som tenker kjønnstradisjonellt tjener mest.
Menn som tenker kjønnstradisjonellt tjener mest. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk studie avdekker oppsiktsvekkende funn. Menn som mener at kvinner helst bør holde seg i heimen kan tjene opptil flere tusen mer i året. Det skriver BBC News.

Studien som er gjennomført ved University of Florida omfatter 12 686 menn og kvinner som fra 1979 og opptil 2005 ble jevnlig intervjuet.

Endret seg over tid

Forskerne spurte blant annet om de mente at en kvinnes plass var i hjemmet eller om kvinnenes deltagelse i arbeidslivet kunne føre til ungdomskriminalitet.

Les også: Stor kropp gir lav lønn

Et klart flertall av mennene svarte ja på dette spørsmålet, men forskjellene er betraktelig redusert over tid.

Mennene som hadde tradisjonelle oppfatninger om familieverdier tjente vesentlig mer enn de med et mer moderne syn, mens det motsatte var tilfelle for damene.

Timothy Judge, som er en av forskerne bak studien, gir følgende kommentar til funnene:

Mange faktorer

- Mer tradisjonelle mennesker er muligens mer opptatt av å bevare det historiske skillet mellom jobb og hjemmearbeid. Resultatene kan tyde på det sier, han til tidsskriftet Journal of Applied Psychology.

Magdalena Zawisza er psykolog ved Winchester University, og hun mener det kan være en rekke faktorer som spiller inn.

- Det kan jo være slik at tradisjonelle menn er mer interessert i makt, både av hensyn til penger, som i dette tilfellet, og i forhold til at en kvinne skal være underdanig, sier hun.

En annen teori er at arbeidsgivere er mer villige til å belønne menn som er eneforsørgere, i forhold til de som ikke er det.

Les også: Macho eller myk mann

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer