Marcus har lagt kortene på bordet

Har svindlet femti nordmenn for en halv million kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Betal for leiligheten først, motta nøklene etterpå, heter det i annonsen. Svenske Marcus ble anmeldt første gang 28. januar i år, etter å ha lurt en nordmann til å betale for en leilighet som ikke eksisterte.

I noen tilfeller har Marcus annonsert en leilighet i fjerde etasje i en bygård som bare har tre etasjer. Det er blant annet en bygård i Thereses gate i Oslo som har vært brukt i flere av annonsene. Han har også "lånt" bilder fra andre utleieres annonser.

Vi skrev første gang om Marcus i juli: Les hele saken

- Femti nordmenn, pluss minus, har blitt svindel for til sammen en halv million av Marcus. Første anmeldelse fikk vi 28.januar, sier Sven-Erik Olsen, etterforskningsleder ved Stovner politistasjon.

Sendt saken til Sverige

Nå har Stovner politistasjon sendt saken til statsadvokaten, som har sendt saken over til Sverige. Olsen forteller at svensk politi har hentet Marcus inn og avhørt ham. I avhøret skal han ha lagt kortene på bordet.

- Marcus er kjent for svensk politi også, han har antageligvis lurt flere svensker også, sier Olsen. Han avslører at Marcus er i siste halvdel av tjueåra. Han har aldri har bodd i Oslo, men derimot i Bergen, og hans nåværende adresse er i Sverige.

Les også: Slik handler du trygt på nett

Smart å lure nordmenn

Senest mandag lå det ute en ny annonse fra Marcus, men annonsen ble slettet kort tid etter at den ble lagt ut. Det var en av DinSides våkne lesere som gjorde oss oppmerksomme på Marcus`annonse.

- Marcus har funnet ut at det er smart å lure nordmenn. Vi har sletta noen annonser denne uken, for folk blir fremdeles lurt, sier Frode Nordseth, CFO i Finn.no.

Marcus er ikke fengslet, men har fått såkalt gult kort av det svenske politiet. Han blir med andre ord fengslet hvis han legger ut en eneste falsk annonse til.

Ti prosent av summen Marcus har lurt ut av nordmenn på boligmarkedet, er tatt i beslag. Sven-Erik Olsen sier til DinSide at han tror svensk politi også har beslaglagt noe, men ikke det fullstendige beløpet. Summen Marcus har svindlet blir et rettskrav mot ham i rettssaken.

Nå må du melde flytting to ganger, for å forhindre svindel

Finn.no kvalitetssikrer

Finn.no har ansatt Lars Vinden, tidligere juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, for å bedre forbrukerens trygghhet på Finn.no.

- Vårt viktigste fokus har alltid vært å gi brukerne våre en sikker markedsplass. Vindens kompetanse vil være med på å kvalitetssikre dette fokuset, og ta det ett steg videre. Vi vil gjøre en trygg markedsplass på nett, enda tryggere, sier Nordseth.

Han mener at Finn.no har gode rutiner, men at nåværende rutiner skal gjøres enda bedre, og at selskapet skal se på nye rutiner som kan innføres for forbrukernes trygghet.

- Jeg skal være en kontaktperson mot politiet, og skal blant annet jobbe med Marcus-saker. I tillegg skal vi lage tekniske systemer som gjør det lettere å ta svindlere, og interne rutiner skal flisespikkes, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer