Mareritt etter flodbølgen

Krisepsykiatere og psykologer har de siste dagene tatt imot tusener av norske overlevende etter flomkatastrofen. Med riktig behandling kan mange unngå diagnosen "posttraumatisk stress-syndrom".

Publisert
Sist oppdatert

Katastrofen var ikke over da vannet trakk seg tilbake. For mange overlevende kan minnene om flomkatastrofen gi store mentale problemer i tiden som kommer.

Mareritt og angst- Opplevelsene og bildene av katastrofen kan sette seg fast i minnet og være vanskelige å forstå og bearbeide. Mareritt og angst kan være resultater av dette.

- Minnene er i hovedsak sterke sanseinntrykk og sterke følelser. Man har ikke fått tilstrekkelig avstand til opplevelsene, og minnene kan være så sterke at det oppleves som om det nesten skjer her og nå. Spesielt blir disse minnene sterke når du ikke har ytre stimuli som minner deg om at du ikke lenger er i fare, for eksempel når du lukker øynene for å prøve å sove, forteller psykolog Arne Blindheim ved Senter for Krisepsykologi i Bergen.

- Det skjer noe med mennesker som har opplevd stor fare eller sett andre mennesker være i livsfare. Mange vil slite med opplevelsene i ettertid, men for de fleste vil det nok bli lettere i løpet av noen uker. For de som fortsatt har store problemer etter flere uker kan vi begynne å bruke begrepet posttraumatisk stress-syndrom, forklarer Blindheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer