Mareritt gir hjertesvikt

Sliter du med mareritt om natten? Det kan i følge svenske forskere være utløsende for alvorlige hjerteproblemer.

Publisert
Sist oppdatert

En svensk undersøkelse viser at hjerteproblemer er langt vanligere blant eldre som sliter med mareritt enn blant de som sover godt om natten. Og selv om det kan virke fristende å skylde på hjerteproblemene som årsak til marerittene er det nok ikke helt sant. Forskningen viser at det er drømmene som fremkaller hjerteproblemene - ikke omvendt.

Lavere oksygentilførsel
- Dette virker helt rimelig. Under et mareritt belastes hjertet med en lavere tilførsel av oksygen. Og det innebærer en økt risiko for hjerteproblemer, sier søvnforsker Torbjörn Åkerstedt ved karolinska Sykehus til svenske Aftonbladet.

Åkerstedt ser også en annen faktor som underbygger sammenhengen mellom mareritt og hjerteproblemene: -Problemer med hjertet oppstår ofte sent om natten eller tidlig om morgenen. Og det er akkurat denne tiden vi er mest mottakelige for å få mareritt, forklarer han.

Unngå alkohol og sterk mat
Studiet som undersøkte 6000 svenske pensjonister viste at 9% av mennene og 12% av kvinnene slet med mareritt om natten. Disse tallene tilsvarer også andelen av resten av befolkningen som har problemer med vonde drømmer.

- Som oftest utløses mareritt av noe dramatisk som man har vært med på. Men inntak av alkohol, sterk mat eller sykdommer kan også være med på å gi deg mareritt, sier søvnforsker Åkerstedt.

Mozon 16.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer