- Margarin gjør deg tykk og dum

Unaturlig fett er fy-fy, hevder en svensk lege og hisser dermed på seg en rekke mateksperter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Barn blir infeksjonsutsatte, får allergier og astma og psykiske forstyrrelser.


Den svenske legen Annika Dahlqvist har i en årrekke kjempet for å få vekk vegetabilsk fett og proteiner i kosten. Nå advarer hun mot margarin og liknende produkter, og dermed er krigen i gang.

- Barn blir tykke og dumme av margarin, og hjernen trenger riktig fett for at den skal utvikles. Margarin er ikke riktig, siden det ikke er naturlig, sier Dahlqvist til Expressens nettutgave.

Hun mener konsekvensene kan bli alvorlige:

- Barn blir infeksjonsutsatte, får allergier og astma, psykiske forstyrrelser og de blir urolige, sier hun.

Les også: Lett er farlig fett

Dahlqvist prøver gjennom mediene å argumentere for et kosthold med få karbohydrater og produkter med lite fett. Norske eksperter er imidlertid ikke enige i den svenske legens ferskeste uttalelser.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Useriøst og tullete

- Dette synes jeg var et veldig useriøst utspill. Hva tror hun hjernen er laget av? I hjernen finnes det lag av flerummettede fettsyrer som også finnes i margarinen, som består av ulike planteoljer, sier klinisk ernæringsfsysiolog Vibeke Landaas i DinKost til DinSide Helse.

- Hvis målet er å spise riktig mat for hjernen, vil jeg anbefale mer omega-3, som finnes i fet fisk og tran, sier hun.

Les også: Slik blir du supersmart

- Trenger fett

Ernæringsfysiog Marianne M. Mathiassen i Opplysningskontoret for melk mener i motsetning til Dahlqvist at barn og unge trenger fett.

- Generelt sett tror jeg ikke vi trenger å være så bekymret for det Dahlqvist hevder. Barn og ungdommer trenger en viss mengde fett i kostholdet. Det er også viktig for at hjernen deres skal utvikle seg normalt. Men det er viktig å ha en balanse mellom de ulike fettsyrene, opplyser hun til DinSide Helse

Les også: Dine verste fettfiender

I Norge har helsemyndighetene anbefalt å øke mengden av det umettede fettet i kosten på bekostning av det mettede fettet.

Margarin og andre vegetabilske fettkilder er rike på umettet fett, og det er ikke i samsvar med offisielle råd å unngå eller sterkt begrense inntaket av vegetabilske produkter.

- Et sunt kosthold bør inneholde produkter av både animalsk og vegetabilsk opprinnelse. Fra tid til annen dukker det opp undersøkelser som peker i retning av at barn ikke skal ha et for magert kosthold, eller som fremhever enkelte fettkilder som mer eller mindre gunstige. Debatten har ofte vært knyttet til økt forekomst av astma og allergi, sier Mathiassen.

Les også: - Astmagåten må løses

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer