- Margarin gjør deg tykk og dum

Unaturlig fett er fy-fy, hevder en svensk lege og hisser dermed på seg en rekke mateksperter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske legen Annika Dahlqvist har i en årrekke kjempet for å få vekk vegetabilsk fett og proteiner i kosten. Nå advarer hun mot margarin og liknende produkter, og dermed er krigen i gang.

- Barn blir tykke og dumme av margarin, og hjernen trenger riktig fett for at den skal utvikles. Margarin er ikke riktig, siden det ikke er naturlig, sier Dahlqvist til Expressens nettutgave.

Hun mener konsekvensene kan bli alvorlige:

- Barn blir infeksjonsutsatte, får allergier og astma, psykiske forstyrrelser og de blir urolige, sier hun.

Les også: Lett er farlig fett

Dahlqvist prøver gjennom mediene å argumentere for et kosthold med få karbohydrater og produkter med lite fett. Norske eksperter er imidlertid ikke enige i den svenske legens ferskeste uttalelser.

- Useriøst og tullete

- Dette synes jeg var et veldig useriøst utspill. Hva tror hun hjernen er laget av? I hjernen finnes det lag av flerummettede fettsyrer som også finnes i margarinen, som består av ulike planteoljer, sier klinisk ernæringsfsysiolog Vibeke Landaas i DinKost til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer