Mas med grønnsaker

Får du ikke i deg fem om dagen? Skylden ligger hos foreldrene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Det har aldri vært enkelt å få barn til å spise opp grønnsakene sine. Nå viser en studie at foreldre bør fortsette å prøve: Det hjelper.

Avhenger av oppdragelseLysten på kjøtt og fisk er i stor grad arvelig. Men ditt forbruk av frukt og grønnsaker, avhenger nesten utelukkende av oppdragelsen.

Det betyr at den eneste måten du kan få barna dine til å spise fem om dagen på, er å oppmuntre dem allerede i ung alder.

Også synet på godteri avhenger av hva foreldrene mener om dette i oppveksten. Barn som vokser opp med å se foreldrene proppe i seg potetgull og kake hver dag, har større sannsynlighet for å gjøre det samme når de blir voksne.

Cancer Research UK, som gjennomførte studien, håper nå at vi vil forstå hvor usunne dietter kommer hva - og hva vi kan gjøre med problemet.

Forskerne undersøkte 103 par med eneggede tvillinger og 111 par med toeggede tvillinger med samme kjønn. Fordi eneggede tvillinger har samme gener, er det oppdragelsen og ikke arv som kan skille dem fra hverandre.

Mødrene til tvillingene skulle vurdere hvilke av 77 matretter barna deres likte. Maten var i kategoriene kjøtt, fisk, dessert og frukt og grønnsaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer