Maskinen kan lese tankene dine

Ved å bruke en enkel hjernescanner hevder forskere at de kan se dine ubevisste tanker.

Publisert
Sist oppdatert

Det er britiske forskere som har funnet ut at ved bruk av fMRI-teknologi kan de se hva en person tenker innerst inne, selv om personen selv ikke vet hva tankene består av.

Ubevisste tankerForskerne Geraint Rees og John-Dylan Haynes målte hjerneaktiviteten i cortex mens deltakerne så på ulike testobjekter på en dataskjerm. Cortex er den delen av hjernen som arbeider med informasjonen sendt fra øynene.

Ved å se på det scannede resultatet av funksjonelle magnetiske resonansebilder (fMRI), kunne forskerne si hva deltakerne hadde sett på skjermen bedre enn deltakerne selv.

Når to bilder ble vist raskt etter hverandre, så deltakerne bare det andre bildet bevisst. Det andre registrerte de ikke. Men hjernescanningen viste at formen til hjerneaktiviteten ble laget av det "usynlige" bildet.

Den britiske studien er publisert i fagmagasinet Nature Neuroscience.

Finner glemte minner- Dette er det første steget mot å lese noens tanker, sier Rees til BBC.

Han sier videre at hvis resultatet deres kan utvikles, kan det bli mulig å si hva noen tenkte eller så fra hjerneaktiviteten deres alene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer