Mat fra Middelhavet redder liv

Mennesker som lever på en typisk middelhavsdiett lever lenger og har det bedre, mener forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Mat fra Middelhavet har lenge vært regnet som svært så sunt.

Nå har forskere fra hele Europa samlet informasjon om kosthold, livsstil og levealder over hele kontinentet.

Og konklusjonen er tydelig: Middelhavskosten kan forlenge livet

Fisk og vinEn av årsakene til Middelhavskostens fortreffelighet er et høyt innhold av umettet fett gjennom matvarer som fisk og olivenolje. Store mengder frukt, grønnsaker og helkorn spiller også en viktig rolle.

Middelhavsdietten kjennetegnes også av små mengder kjøtt og melk som inneholder det farlige mettede fettet. Et moderat inntak av rødvin med masse sunne antioksidanter er prikken over i-en som holder blodomløpet i form og smilet på plass.

Tradisjonell matSammenhengen mellom middelhavs-kosthold og levealder ser ut til å være aller sterkest i Spania og Hellas. Forskerne mener dette skyldes at menneskene i disse to landene følger det tradisjonelle kostholdet aller mest.

Den ferske undersøkelsen er publisert i det anerkjente legetidsskriftet British Medical Journal.

 

Mozon.no, 08.04.2005

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer