Maten som holder deg frisk

Blåbær, olivenolje og mørk sjokolade. Nye, norske funn viser antioksidantenes kraftige helseeffekt.

Blårbær og solbær er kraftige antioksidanter som kan beskytte mot en rekke sykdommer, ifølge stipendiat Anette Karlsen.Foto: Privat Foto: Privat
Blårbær og solbær er kraftige antioksidanter som kan beskytte mot en rekke sykdommer, ifølge stipendiat Anette Karlsen.Foto: Privat Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Som en helhetlig del av en sunn livsstil vil matvarer med et høyt innhold av antioksidanter gi en betydelig beskyttelse mot ulike kroniske sykdommer. Dette gjelder blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer, sier Anette Karlsen.

Hun er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, og hennes ferske avhandling presenterer en rekke funn som viser antioksidantenes positive effekter.

Karlsen tilhører professor Rune Blomhoffs forskningsgruppe som er blant de første som har studert hvordan og hvor kraftig antioksidantene fra mat virker i menneskekroppen.

- Allerede etter noen ukers inntak av antioksidantrike matvarer så vi effekter som vi tror kan forklare noen av de beskyttende egenskapene som frukt og grønt har, forteller Karlsen.

Les også: Supertomat kan stoppe sykdom

Demper betennelseAntioksidanter som C- og E-vitamin, selen og betakaroten er kroppens eget forsvar mot såkalt frie radikaler som kan skade celler, proteiner og arvestoff. Kroppen produserer selv slike antioksidanter, men vi får dem også gjennom enkelte matvarer.

Blomhoff har vært ansvarlig for å teste og rangere mer enn 5.000 matvarer for antioksidantinnhold. Blåbær, solbær, mørk sjokolade, olivenolje og krydder kom gjennom nøkkelhullet og ble testet på deltagere som gikk på spesielle dietter med en eller flere av disse matvarene i tre til åtte uker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer