Maten som kan bli til gift

Poteter, aprikos, sjokolade og rabarbra høres relativt ufarlig ut. Men de kan være de reneste giftfellene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Videre anbefaler man for eksempel maks 50 gram rosiner per uke for barn under tre år på grunn av forekomst av soppgiften ochratoksin.


Veldig få matvarer kan forårsake øyeblikkelige dødsfall. Men noen vanlige matvarer bør du være ekstra oppmerksom på.

De fleste klarer å styre unna enkelte sopptyper som kan være svært giftige. Bare du smaker på for eksempel grønn fluesopp, hvit fluesopp eller spiss giftslørsopp kan du få alvorlig forgiftning.

Du er kanskje også bevisst på skalldyr, som blåskjell, østers, kamskjell og muslinger. Disse kan akkumulere store mengder giftstoffer, og det er ikke alltid steking og koking hjelper.

Slik unngår du matforgiftning

Men disse mer hverdagslige matvarene kan også by på ubehagelige overraskelser:

Poteter
Poteter inneholder glykoalkaloider, som er et giftig stoff. Stoffene dannes naturlig i poteter blant annet som beskyttelse mot angrep fra skadegjørere. Glykoalkaloider kan gi mageproblemer, og spiser man større mengder, kan det gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter, ifølge Matportalen.

- Det er vanskelig å si noe om hvor lav dose det skal inntas før det forekommer forgiftning. Mennesker har forskjellig følsomhet for stoffet, de forskjellige potetsortene har forskjellig innhold, og man tror også at kombinasjon med andre matvarer har innflytelse, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Johannes Værdal, ifølge Matportalen.

Så lenge potetene oppbevares mørkt og kjølig og de grønne potetene kasseres, er det imidlertid ikke grunn til bekymring, ifølge Værdal. Kok også poteten på høy temperatur, slik at giftstoffet fjernes.

Les mer: Slik skal poteten lagres

Sjokolade
Ja, du leste riktig. Mørk sjokolade inneholder blant annet giftstoffet theobromin som finnes naturlig i kakaobønner. En person må ha et svært høyt inntak av sjokolade for å bli forgiftet, men for noen av våre firbeinte venner skal det langt mindre mengder til.

Hunder, hester og katter som får i seg for mye av dette stoffet, kan dø av det. Undersøkelser har vist at selv så lite som to gram kakao per kilo kroppsvekt daglig er dødelig for hunden over tid, ifølge Norsk Lundehund Klubb.

Vi elsker å hate sjokolade

Peanøtter
Peanøtter kan være svært farlig for dem som er allergisk. Det er proteinene i peanøttene noen reagerer på, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

De vanligste reaksjonene ved inntak av peanøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. I tillegg kan eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast også oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk).

Les mer: Vil kurerer nøtteallergi med nøtter

Rabarbrablad
Rabarbra er blant grønnsakene som inneholder mest oksalsyre. Mye oksalsyre kan redusere innholdet at kalsium i kroppen og kan danne nyrestein, men det skal mye til. Dødelig dose er angitt til å være ti gram oksalsyre for voksne og tre-fire gram for barn. Det tilsvarer henholdsvis fire og 1,5 kg rabarbra.

Ifølge Matoppskrift har de unge stilkene minst oksalsyre. Vil du unngå å få gamle stilker med høyt innhold av oksalsyre, bør du kutte ned stilkene for å få ny vekst.

Aprikoskjerner
Grunnen til at aprikoskjernene kan være så farlige er at de ofte inneholder hydrogencyanid, såkalt blåsyre. Denne giften kan føre til organskader ved lavere inntak. Ved høyere inntak kan giften være dødelig. Men selv om det skal virkelige store mengder til før du blir forgiftet, så er det blitt rapportert om dødsfall i Tyrkia, som produserer store mengder aprikoser.

Poser med hele aprikoskjerner selges både i helsekostforretninger og over internett, og disse posene er ofte ikke merket med mulig helsefare. Det har vært hevdet at hydrogencyanid kan kurere kreft. Men denne effekten er ikke dokumentert, og Mattilsynet advarer på det sterkeste mot å spise aprikoskjerner i den hensikt.

Generelt liten fare
Selv om inntak av visse matvarer kan gi negative konsekvenser, er det imidlertid viktig å huske på at all maten vi spiser, stort sett er trygg, ifølge ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen ved ThemaNutrition.

- Generelt består jo den norske hverdagsmaten av matvarer som er forbundet med liten fare for inntak av slike naturlige gifter, sier hun.

Mathisen minner imidlertid om at det er en rekke matvarer gravide bør holde seg unna.

Les hele saken her: Vil vurdere kostholdsråd til gravide

- Videre anbefaler man for eksempel maks 50 gram rosiner per uke for barn under tre år på grunn av forekomst av soppgiften ochratoksin. Soppen gir ingen akutt forgiftning, men kan ha langtidsvirkninger, virke nedsettende på immunforsvaret, gjøre skade på nyrene og øke risikoen for kreft, sier hun.

Store inntak av linfrø/linfrøolje kan også medføre økt risiko forblyforgiftning på grunn av forekomsten av dette tungmetallet i slike matvarer, legger Mathisen til.

Les også: Ikke kos deg gløgg i hjel

Tror du at du har blitt syk av maten, bør du kontakte Mattilsynet eller Giftinformasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer