Matforgiftning kan gi alvorlige senskader

Høyt blodtrykk og nyresykdom kan følge i kjølvannet av matforgiftning, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Farlige bakterier som er knyttet til matforgiftning, kan utløse alvorlige helseproblemer flere måneder eller år etter at pasienten er friskmeldt. De urovekkende funnene kommer frem i en fersk studie, skriver ABC News.

Høyt blodtrykk, nyresykdom og i verste fall nyresvikt er blant komplikasjonene som kan ramme inntil 10-20 år etter at man er friskmeldt fra en matforgiftning.

Les også: Maten som kan bli til gift

- Pasientene følges oppJetmund Ringstad er overlege ved infeksjonsavdelingen på Ullevål universitetssykehus. I løpet av sine trevde år som lege har han sett få tilfeller av senskader som følge av matforgiftning.

- Nå behandler vi stort sett akutte infeksjoner, så de kroniske plagene behandles hovedsakelig av fastlege. Det er mulig at det kan være en forklaring, men vårt generelle inntrykk er at dette ikke er mye utbredt, sier Ringstad til DinSide Helse.

Han understreker at pasienter som er smittet av såkalte patogene bakterier, som salmonella, følges opp med kontroll av avføringen inntil det foreligger negative prøver.

- Må bli flinkere - Langtidsvirkningene ved matforgifning er foreløpig lite kjent, så det er positivt at det forskes mer på dette. I Norge har vi gode overvåkningsrutiner, og det gir oss muligheter til å forske på dette, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen Bradley, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer