Matpriser:

Matprisene: - Det verste er over

Prisene skal videre oppover, men på langt nær så mye og så fort som vi så i høst.

MATPRISER: Matprisene har steget det mye det siste året, hva kan vi vente oss fremover? Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MATPRISER: Matprisene har steget det mye det siste året, hva kan vi vente oss fremover? Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene har skutt i været det siste året, ledet an av blant annet matpriser. Hvor mye høyere kan det bli? Skal inflasjonen fortsette til himmels?

- Nei. Om et år kommer den til å være lavere, sier Øystein Thøgersen, rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, til en norsk matbransje som er samlet til NHHs årlige FOOD- konferanse i Oslo.

Det har allerede startet. Da SSB la fram de månedlige prisstigningstallene i forrige uke, pekte pilene fortsatt oppover, men svakere enn tidligere.

Der matprisene fra år til år økte med et tosifret antall fra desember 2021 til 2022 og januar 2022 til 2023, økte de bare med 8,8 prosent fra februar 2022 til 2023. Dette til tross for forventninger om et stort prishopp 1. februar.

- Vi overdriver. Det går bedre enn vi trodde, sier Thøgersen. - Vi har en bisarr glede av å bekymre oss.

- Det verste er over

At de største prisøkningene skal være forbi støttes også av Frode Steen, professor og prosjektleder for FOOD-prosjektet ved NHH.

- Mye tyder på at det verste er over på kostnadssiden, sier Steen til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer