Pris på varer og tjenester

Matprisene sank i september

Mat ble billigere, mens pris på klær gikk ned forrige måned sammenlignet med i fjor.

SYNKER OG ØKER: Mat ble billigere mellom august og september, men øker over tolvmånedersperioden. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SYNKER OG ØKER: Mat ble billigere mellom august og september, men øker over tolvmånedersperioden. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går så vi at Norges fastlands-BNP overraskende nok sank mellom månedene juli og august, og at forbrukernes bilkjøp og utenlandshandel bidro til å trekke opp totalkonsumet.

Nye tall fra SSB i dag viser at tolvmånedersendringen i konsumprisindeksen (KPI) forble på 3,4 prosent i september, som er det samme som i august.

Dette har altså ikke endret seg den siste måneden.

Tolvmånedersendringen i KPI-JAE, altså KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, endte på 1,9 prosent i september - uendret fra august.

Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen i KPI var prisene på elektrisitet inkludert nettleie, som var 31,9 prosent høyere i september i år sammenlignet med i fjor.

KPI viser endringer i prisene på varer og tjenester som kjøpes av husholdninger, sammenlignet med et basisår.

Mat ble billigere i september, men øker jevnt

Andre prisendringer som bidro til uendret KPI var matprisene og drift av personlige transportmidler, som hadde oppganger på henholdsvis 3,4 og 5,6 prosent de siste tolv månedene.

Til tross for at matprisene har økt siden september i fjor, har de sunket med 0,4 prosent mellom august og september i år. Det vil si at prisutviklingen for mat har vært lik utviklingen for konsumprisindeksen totalt, påpeker Virke, hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge.

- Matprisene har hatt en svak prisutvikling over lang tid. Denne trenden fortsetter fra august til september, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.

Matprisene følger faste svingninger gjennom året: Jul, påske og skolestart er typiske tilbudsperioder, mens prisene vanligvis justerer seg etter jul, påske og om sommeren.

De siste 24 månedene har matprisene kun økt med 1,4 prosent. Endringene i årets matpriser har så langt vært som forventet, ifølge Størksen.

Prisene på klær, som var tre prosent lavere i september i år mot samme måned i fjor, dempet tolvmånedersveksten i KPI.

PRISUTVIKLING: Her ser du hvordan prisene på konsumvarer og -tjenester har utviklet seg de siste månedene sammenlignet med samme tid i fjor. Foto: skjermdump.
PRISUTVIKLING: Her ser du hvordan prisene på konsumvarer og -tjenester har utviklet seg de siste månedene sammenlignet med samme tid i fjor. Foto: skjermdump. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer