Matprodusentene vil ikke fortelle hva aroma betyr

Bare én av gigantene røper hele sannheten om hva maten din inneholder.

INGEN HJELP Å FÅ: Du kan lese bakpå matvarer alt du vil. Du får ikke vite alle ingrediensene uansett, sålenge matprodusentene forholder seg til aromabegrepet.  Foto: ALL OVER PRESS
INGEN HJELP Å FÅ: Du kan lese bakpå matvarer alt du vil. Du får ikke vite alle ingrediensene uansett, sålenge matprodusentene forholder seg til aromabegrepet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Aroma kan bety beverrumpe» meldte Dinside for litt siden. Det var satt på spissen, og alle vi snakket med nektet for å bruke beverens aromastoff castoreum.

Poenget var at ordet «aroma» i ingredienslister kan bety svært mye. Produsentene holder dette skjult med loven i hånd, da forskriftene sjeldent krever at aromaer spesifiseres i ingredienslistene.

- Men dersom forbrukere ønsker å vite hva slags type aroma, skal de selvsagt få svar, sa kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods, som står bak blant annet Toro og Stabburet da vi snakket med dem om aromaer tidligere.

Så vi tok Orkla på ordet, og spurte både dem og flere konkurrenter. Men bare én av de norske matprodusentene vil røpe aromaene sine.

LES MER: Derfor trenger ikke matprodusentene å oppgi aromaene sine

Får ikke egentlig svar

Dinside fikk først to forbrukere til å spørre Orkla Food hva aromaen til et par Orkla-produkter består av.

«Vi har dessverre ikke en slik liste som du ønsker oppgitt» svarte Orkla den ene, mens den andre fikk oppgitt «vaniljearoma» og «mangoaroma».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer