Matprodusentene vil ikke fortelle hva aroma betyr

Bare én av gigantene røper hele sannheten om hva maten din inneholder.

INGEN HJELP Å FÅ: Du kan lese bakpå matvarer alt du vil. Du får ikke vite alle ingrediensene uansett, sålenge matprodusentene forholder seg til aromabegrepet. Foto: ALL OVER PRESS
INGEN HJELP Å FÅ: Du kan lese bakpå matvarer alt du vil. Du får ikke vite alle ingrediensene uansett, sålenge matprodusentene forholder seg til aromabegrepet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Aroma kan bety beverrumpe» meldte Dinside for litt siden. Det var satt på spissen, og alle vi snakket med nektet for å bruke beverens aromastoff castoreum.

Poenget var at ordet «aroma» i ingredienslister kan bety svært mye. Produsentene holder dette skjult med loven i hånd, da forskriftene sjeldent krever at aromaer spesifiseres i ingredienslistene.

- Men dersom forbrukere ønsker å vite hva slags type aroma, skal de selvsagt få svar, sa kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods, som står bak blant annet Toro og Stabburet da vi snakket med dem om aromaer tidligere.

Så vi tok Orkla på ordet, og spurte både dem og flere konkurrenter. Men bare én av de norske matprodusentene vil røpe aromaene sine.

LES MER: Derfor trenger ikke matprodusentene å oppgi aromaene sine

HEMMELIG: Ordet «aroma» dukker opp i mye av maten vår. Det kreves ikke at produsenten spesifiserer hva dette egentlig er. Og de vil sjeldent fortelle deg det om du spør. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HEMMELIG: Ordet «aroma» dukker opp i mye av maten vår. Det kreves ikke at produsenten spesifiserer hva dette egentlig er. Og de vil sjeldent fortelle deg det om du spør. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Får ikke egentlig svar

Dinside fikk først to forbrukere til å spørre Orkla Food hva aromaen til et par Orkla-produkter består av.

«Vi har dessverre ikke en slik liste som du ønsker oppgitt» svarte Orkla den ene, mens den andre fikk oppgitt «vaniljearoma» og «mangoaroma».

De sistnevnte kan i prinsippet være alt fra beverrumpe til ekte vanilje. Orkla svarer med andre ord ikke forbrukere som lurer på hva slags stoffer de kaller «aroma» bakpå maten sin.

Bjørn Brennskag i Orkla Foods mener Dinside misforstod uttalelsen hans forrige gang. Og at forbrukerne må spørre om konkrete stoffer de ikke ønsker eller kan spise.

- Vi sjekker da hvilke av våre produkter som inneholder de aktuelle ingrediensene. Jeg svarte som jeg gjorde ut i fra dette, sier Brennskag til Dinside.

LES OGSÅ: Noisy og Farris & Juice inneholder ikke bare ren frukt – vil ikke si hva aromaen er

HEMMELIG: Pizza Grandiosa oppgir sin smaksgiver som «krydder». Hva dette består av er hemmelig. Foto: ORKLA FOODS
HEMMELIG: Pizza Grandiosa oppgir sin smaksgiver som «krydder». Hva dette består av er hemmelig. Foto: ORKLA FOODS Vis mer


Orkla røper én

Så spurte vi selv, som journalister, hva aroma betyr.

- Av konkurransemessige hensyn kan vi ikke, eller er lovpålagt til å, gå ut med fullstendige lister over alle aromaer vi bruker, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Det eneste Orkla Foods vil røpe om matvarene vi spurte om, er:

 • Toro Bali Kyllinggryte: Naturlig kyllingaroma og naturlig løkaroma (hemmelig opphav).
 • Fun Light Bringebær: Naturlig og kunstig bringebæraroma (hemmelig opphav).
 • Nugatti: Etylvanillin, en kunstig vaniljearoma.
 • Stabburet Ovnsrett Kylling og Bacon: Naturlig aroma i baconet, samt kraft (hemmelig opphav).
 • Krydderet i Pizza Grandiosa: Hemmelig.
LES OGSÅ: Myndighetene mener etylvanillin og vanillin er vanilje

HEMMELIG: Nøyaktig hva slags stoffer som skjuler seg bak «aroma» i Fjordland-produktene er hemmelig. Foto: FJORDLAND
HEMMELIG: Nøyaktig hva slags stoffer som skjuler seg bak «aroma» i Fjordland-produktene er hemmelig. Foto: FJORDLAND Vis mer


Fjordland og Coca-Cola

- Vi kan heller ikke oppgi dette, av konkurransemessige årsaker, sier kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland i Fjordland til Dinside.

 • Generelt sier hun at aromaene i Fjordlands ferdigmat er buljonger med salt, oljer, krydder, urter, sukker, antioksidanter og grønnsaksekstrakter. Eller aromastoffer hentet fra ost, egg eller smør. Rødland vil ikke svare på konkrete varer.
 • I Yoplait L'Amour Mango, som Fjordland står for i Norge, svarer hun bare «vaniljearoma og mangoaroma».
Ikke overraskende vil heller ikke Coca-Cola oppgi stoffene i sine aromaer.

- Detaljene på selve oppskriften er vår viktigste forretningshemmelighet og selvsagt ikke offentlig tilgjengelig, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola til Dinside.

LES KOMMENTAR: «Norsk mat lyver mens Mattilsynet trekker på skuldrene»

KALKU(N): Prior forteller at deres krydrede kalkunskiver inneholder grønnsaksbuljong som smaker som storfekraft. Foto: NORTURA
KALKU(N): Prior forteller at deres krydrede kalkunskiver inneholder grønnsaksbuljong som smaker som storfekraft. Foto: NORTURA Vis mer


Kusmak i kalkunen

Matgiganten Nortura står bak store varemerker som Gilde og Prior. Og selskapet er det eneste som svarer Dinside konkret på hva aromastoffene deres egentlig er.

 • Røykaroma i diverse Gilde- og Prior-pølser: «En kondensert, flytende røyk av naturlig opprinnelse fra brenning av treverk» forklarer kvalitetssjef Beate Furuto Folgerø til Dinside. På nettsidene sine forklarer de mer om prosessen hvor røyken fanges og konsentreres i vann.
 • Prior Ovnsbakt Kyllingpostei: En krydderekstrakt av muskat, nellik, eukalyptus, koriander, kardemomme, pepper og chili.
 • Prior Kalkunskiver Krydder: «Biffsmak» fra grønnsaksbuljong. Nortura oppga først «kjøttkraft fra storfe» til Dinside. Etter klager som følge av vår artikkel tok Nortura kontakt med leverandøren for å be dem finne et annet alternativ. Da fikk Nortura opplyst at aromaen ikke inneholdt storfe likevel, men en grønnsaksbuljong som smaker storfekraft, eller «beef flavour» som leverandøren kaller det. Dette var nytt for Nortura, og vi har endret artikkelen.
Skulle du ønske flere var åpne om hva de putter i maten din? Si din mening under!

LES OGSÅ: Derfor står det «bestrålt krydder» på maten din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer