Forsikring på skiferie

Måtte betale nesten 50.000 kroner for helikopter og legebesøk etter afterski

Dette er forsikringssakene fra skiferien som ikke har gitt utbetaling, mens andre fikk erstatning.

«KNOKKELEKSPRESSEN» ER KLAR FOR AVGANG: Forrige vinter hadde SOS International mer enn 1.700 skirelaterte skadesaker for nordiske reisende, og i år har de forhåndsbooket over 300 flyseter på relevante avganger fra flyplasser i nærheten av de store skadedestinasjonene i Alpene, for å kunne frakte skadde skandinaver hjem. I bransjen kalles dette for «knokkelekspressen». Foto: SOS International.
«KNOKKELEKSPRESSEN» ER KLAR FOR AVGANG: Forrige vinter hadde SOS International mer enn 1.700 skirelaterte skadesaker for nordiske reisende, og i år har de forhåndsbooket over 300 flyseter på relevante avganger fra flyplasser i nærheten av de store skadedestinasjonene i Alpene, for å kunne frakte skadde skandinaver hjem. I bransjen kalles dette for «knokkelekspressen». Foto: SOS International. Vis mer
Publisert

Mange legger ferie og helger i vinter til Alpene. STS Alpereiser, Nordens største alpereiseoperatør, har nemlig sett økende interesse for slike reiser hvert eneste år.

I år ligger de på linje med fjorårets «all time high»: Om lag 50.000 reisende fordelt fra sine tre markeder, altså Norge, Sverige og Finland. Østerrike ligger på topp med destinasjoner som Bad Gastein og Saalbach, men de ser også økende interesse for de italienske alpereisemålene Cervina, Val Gardena og Canazei.

En del nordmenn på skiferie overvurderer imidlertid skiferdighetene sine, og i kombinasjon med alkohol, tror de at de rett og slett er verdensmestre i alpinbakken, ifølge Gjensidige.

- Ikke alle kommer hjem igjen på egne bein. Det er heller ikke alle som får dekket skadene og behandlingen av forsikringsselskapet, sier kommunikasjonssjef Arne Voll til Dinside.no.

Klargjør «knokkelekspressen»

SOS International er en av de ledende assistanseorganisasjonene i Norden, og fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter de akutt assistanse over hele verden, dag og natt, året rundt.

I fjor vinter hadde SOS International mer enn 1.700 skirelaterte skadesaker for nordiske reisende, hvorav flere hundre var norske. Én av tre skader norske skiturister er involvert er kneskader.

De hyppigste skadene på skiferie

  1. Kneledd: Benbrudd nær kneet, skader på leddbånd, menisk eller korsbånd.
  2. Legg, ankel og fot: Skinnebensbrudd, brukket eller forstuet ankel, brudd i foten.
  3. Skulder, overarm og krageben: Skade i skulderledd, brukket kraveben eller overarm.
  4. Hofte- og lårskader.

Kilde: Gjensidige

De fleste nordmenn blir skadd på skiferie i Østerriket (46 prosent), etterfulgt av Italia (16 prosent) og Frankrike (12 prosent).

Nå har SOS forhåndsbooket over 300 flyseter på relevante avganger fra flyplasser i nærheten av de store skadedestinasjonene i Alpene, for å kunne frakte skadde skandinaver hjem. I bransjen kalles disse flyvningene for «knokkelekspressen».

Høy promille ga mindre erstatning

Voll i Gjensidige forteller at rekordmye snø og høyt belegg i alpinbakkene merkes godt i forsikringsbransjen, som allerede har fått flere skademeldinger fra uheldige skiturister.

- Normalt går dette greit for de aller fleste, men ikke alle er like heldige. Det kan nemlig bli svært kostbart om du er på skiferie i utlandet og det skjer en ulykke, for i utlandet er ofte helsetjenester og legetransport privat, og må dekkes av den enkelte, sier Voll.

Selv små skader kan komme på flere titalls tusen kroner, og det fikk en uheldig Gjensidige-kunde erfare på skiferie:

Nordmannen var på ferie i Alpene, og litt ut på dagen besvimte han i skibakken og ble hentet av helikopter. I forklaringen fortalte kunden at han var blitt dårlig etter en lunsj, men rapporten fra legen viste at kunden hadde over to i promille. Helikopter og legebesøk kostet over 50.000 kroner, noe kunden delvis måtte betale selv.

- For mange er afterski en obligatorisk måte å avslutte en fin dag på. Ikke alle klarer å begrense alkoholinntaket, og vi har registrert flere ulykker etter slike fester. Ski på bena og høy promille, er noe du skal holde seg langt unna, oppfordrer Voll.

Klaget på skikurs

Også Tryg Forsikring ser at mange av personene som skader seg på skiferie overvurderer sine egne ferdigheter.

- De typiske skadene rammer ofte menn mellom 40 og 50 år, mens kvinner er mye mer fornuftige. Rådet er å ta det med ro, og kanskje bruke den første dagen til å pusse på egne ferdigheter og bli trygg i bakken, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens til Dinside.no.

Irgens legger til at det kan være greit å ta seg et skikurs også. Det er imidlertid ikke alle som er fornøyde med kursene de deltar på:

- En kunde hadde nylig vært på skikurs i Alpene. Han hadde med seg noen gamle ski som han hadde hatt stående lagret over lengre tid, men skiene viste seg å være oppripet og fungerte dårlig, noe kunden mente han ikke kunne vite på forhånd. Skikurset ble derfor ikke som forventet og kunden ønsket erstatning for utgiftene, noe han fikk avslag på, forteller Voll i Gjensidige.

Private klinikker konkurrerer om pasienten, som ender opp med regningen

Samtlige forsikringsselskap Dinside har snakket med anbefaler sterkt å ha en reiseforsikring, noe også Utenriksdepartementet har vært tydelige på.

Ved skiulykker i Mellom-Europa ser vi at det er mange private klinikker og legevakter som samarbeider med alpinanleggene, og hvis du får en skade blir du gjerne fraktet rett til den private samarbeidspartneren enten du vil eller ikke.

- Vi får enkelte henvendelser fra kunder som forteller at helsepersonellet ved de private legevaktene har utført flere medisinske prøver på dem som neppe en norsk legevakt ville gjort, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring til Dinside.no.

Mistenker du at legen er på ville veier bare for å kunne skrive en fet faktura, bør du sette foten ned og forlange å få snakke med medisinsk personale hos reiseforsikringsselskapet ditt, fortsetter han.

Andre forsikringssaker fra skiferier

  • Erstatning for forsinket bagasje får du dersom kofferten din ikke er med på samme fly. Firetimersgrensen som gjaldt før, er i praksis opphevet. Du kan bruke inntil 5.000 kroner på innkjøp av nødvendige klær og toalettsaker, samt skileie dersom skiene er forsinket (Tryg).
  • Tyveri av skiutstyr er en gjenganger i vinterferien. Vi anbefaler skilås, og at man splitter skiparene slik at de ikke er så fristende for tyver. Blir skiene likevel stjålet, dekker forsikringen tapet dersom du satt fra deg utstyret for en kort tid, eksempelvis i en lunsjpause. Er du på afterski i to til tre timer, bør skiene sikres bedre (Tryg).
  • Det er alltid noen som blir syk på reise. I disse influensatider kan du oppleve å bli syk og sengeliggende på et hotellrom istedenfor å være i bakken. Hvis du vil søke erstatning for de tapte feriedagene, må du oppsøke lege på stedet for å få en bekreftelse på sykdommen. Vi erstatter utgifter både til lege, medisiner og transport til og fra lege (Europeiske).

- Skader du deg i alpinbakken, bør du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Er du i utlandet, vil du bli henvist til leger og sykehus som ditt selskap har samarbeid med, slik at du slipper å legge ut penger for behandlingen, sier Irgens i Tryg.

Han ber deg også være oppmerksom på at ambulanser og sykehus i Alpene nærmest konkurrerer om pasientene, slik at du ikke skal akseptere den første og den beste tilbudet du får.

Disse fikk forsikringsutbetaling

Det er på ingen måte ikke alle som skader seg på skiferie som må ta hele eller deler av regningen selv. Voll i Gjensidige har følgende «solskinnshistorier» å komme med:

  • Kunde falt i bakken i Italia, rullet rundt og skadet seg på en snøpåle (til oppmerking av bakken). Vedkommende ble sendt til offentlig sykehus, men pådro seg utgifter til ambulanse til sykehuset, samt ambulansefly hjem. Totalprisen ble 250.000 kroner, som ble dekket av forsikringsselskapet.
  • En kunde pådro seg vridning i kne i Østerrike. Det var veldig kort avstand til sykehuset, men istedenfor å kjøre skadede ned bakken på kjelke eller med scooter, ble hun hentet av ambulansefly, noe som fort kan skje i Østerrike, selv om det er helt unødvendig. Prisen for transporten kom på 36.000 kroner.
  • I Japan sto en kunde på ski i bakken, falt og brakk leggen. Vedkommende ble fraktet med vanlig kjelke ned, fikk benet spjelket og gipset, men måtte så fraktes til Norge for operasjon. Behandlingen i Japan kom på rundt 30.000 kroner, det samme som ekstra transport hjem kostet. Totalt ble regningen, som forsikringsselskapet tok seg av, på 60.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer