Melkemangel

Måtte slakte: - Provosert og fortvilet

Melkebonde Margrethe Moe produserte for mye melk, og måtte slakte kyr og betale titusener i overproduksjonsavgift. Hun er sterkt provosert av Tines håndtering.

Måtte slakte: - Provosert og fortvilet
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken varslet Tine melkemangel, og Landbruksdepartementet kuttet toll og økte kvotene for å møte etterspørselen.

Nå viser det seg at dette kunne vært unngått. Om ikke alt, så deler av det. For det er nemlig kvoter for hvor mye melk som kan produseres, og her har Tine bommet.

Melkebonde Margrethe Moe fra Moe Gård slapp følgende hjertesukk på Facebook i dag. Det er nå delt mer enn 6000 ganger.

- Idag er jeg skuffet, og skuffelsen har kvernet i hodet mitt i hele dag. Jeg er skuffet over mitt eget selskap Tine. Tine som jeg er medeier i. Tine som jeg til vanlig er sprekkferdig stolt over å være en del av, skriver hun på Facebook.

- Jeg hadde planlagt dårlig, noe som gjorde at jeg produserte mer enn jeg fikk lov til. Jeg får betalt av Tine for melken - men så må jeg betale en overproduksjonsavgift til staten.

For å unngå enda flere avgifter tok Moe grep. Hun har slaktet ned melkekyr, og hun har økt avsiningsperioden (perioden der kuene ikke blir melket, red.anm.).

For ordens skyld: Melken som blir til overs går inn i vanlig melkeproduksjon.

- Men vi kunne ha produsert mer, men når det ikke er lønnsomt, så gjør vi ikke det. Og nå når vi begynner med et nytt kvoteår, har jeg et dårligere utgangspkt enn jeg kunne ha hatt.

Toppen av kransekaka er likevel dette: At Tine har søkt om dispensasjon for å bruke Nyt Norge-merket på yoghurt, selv om det inneholder noe importert melkepulver. Hun forteller DinSide at hun er både provosert og fortvilet.

- Jeg mener at de ødelegger merkevaren vår. Tine-merkevaren som står så veldig sterkt, hos både produsent og forbruker. De ødelegger ryktet vårt!

Kunne det vært unngått?

Johnny Ødegård, leder for norsk melkeråvare i Tine, beklager situasjonen de nå står i.

- Det er veldig sjelden vi kommer i slike situasjoner. Men så må vi som selskap ta kritikk når vi ikke treffer på prognosene våre. Vi må være ydmyke og se at her er det produsenter som ønsker å produsere mer, og vi må være så ydmyke at vi tåler den kritikken.

Men å unngå import helt tror han ikke vi ville ha gjort.

Bakgrunnen for melkemangelen er sammensatt. Det begynte med en økning i etterspørselen under pandemien, og påfølgende normalisering. Da ba Tine om å redusere kvotene.

Produsentene reduserte raskere og sterkere enn forventet, og så begynte etterspørselen å øke igjen.

- Det er jo bra, men da var produksjonen på vei ned. Vi ba etter hvert om å øke kvotene igjen, så fra juni måned ble kvotene ganske kraftig økt.

Men en dårlig sommer for bøndene, med først tørke, så veldig mye nedbør, ga lite grovfôr, og da er det vanskelig å få kuene til å melke mer.

- Det ligger nok også et betydelig element her av presset økonomi hos bøndene, som kanskje ikke tør å satse like hardt som vi har vært vant til. Det har vært en kraftig vekst i utgiftene. Det vil fortsatt være lønnsomt å øke produksjonen, men innsatskosten er høyere.

Mer om