Mattilsynet: - Kast all kjøttdeig

Oslo (NTB): Mattilsynet ber folk kaste alle kjøttdeigprodukter kjøpt i januar og februar, uansett produsent.

Publisert
Sist oppdatert

Trussel

Kommer du til å spise mindre kjøttdeig nå? (Avsluttet)
Nei(54%) 337
Ja(26%) 164
Bare til kjøttdeigen blir friskmeldt(20%) 126
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Rådet omfatter kjøttdeig, karbonadedeig, familiedeig og frosne ustekte karbonader, altså produkter som kjøperen selv må varmebehandle.

Trykk her for å lese hele listen

Mattilsynet sier at rådet gjelder alle produsenter, ikke bare Gilde som til nå har vært hovedmistenkt som smittekilde for E.coli-bakteriene.

Direktør Joakim Lystad i Mattilsynet sa på en pressekonferanse torsdag at hvis forbrukere er usikre på produkter de har i fryseren, skal de levere kjøttproduktene tilbake i butikken eller kaste dem.

Avventer analyser

Fortsatt tror Mattilsynet at kjøtt fra Gilde er den mest sannsynlige smittekilden, men siden ingen prøver entydig viser dette, utelukker ikke Lystad ar andre smittekilder finnes.

Advarselen om å levere tilbake eller kaste kjøttdeigprodukter omfatter også kjøttdeig eller rå kjøttdeigprodukter fra butikkjeden Lidl og andre forhandlere. Folkehelseinstituttet har ennå ikke analysert ferdig prøvene av kjøttdeig, merket Gullgryten, som har vært i salg hos Lidl. Analyseresultatene av denne kjøttdeigen vil tidligst bli ferdige fredag, og de vil gi svar på om det er E.coli 103 i denne og i tilfelle hvilken type.

- Dersom det kommer flere nye tilfeller der vi kan konstatere at varen er kjøpt etter 24. februar, vil vi fortløpende vurdere tilbaketrekking av flere produkter, sier Lystad til NTB.

Bedre hygiene

Mattilsynet har foruten advarsel mot å spise kjøttdeigprodukter fra januar og februar, også oppfordret de ulike leverandørene av kjøtt om å innskjerpe slaktehygienen ved bedriftene.

- Vi tror at mikrobene kan smitte fra menneske til menneske, og derfor er det ekstra nødvendig med god hygiene. Dessuten anbefaler vi at all farsemat gjennomstekes, sier Lystad videre.

Til sammen er elleve barn smittet av bakterien. Torsdag i forrige uke døde en smittet fire år gammel gutt ved Ullevål universitetssykehus.

Klokka 15 torsdag vil Mattilsynet offentliggjøre en liste over produkter de fraråder folk å spise på grunn av fare for E.coli-bakterier. (©NTB)

andre.lorentsen@ntb.no

All kjøttdeig kjøpt i januar og februar bør kastes, uansett produsent eller produksjonssted. Foto: Gilde
All kjøttdeig kjøpt i januar og februar bør kastes, uansett produsent eller produksjonssted. Foto: Gilde Vis mer


Illustrasjonsfoto på forsiden: Tim Boyle/ Getty Images / All Over Press

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer