Mattilsynet stanser salg av genmodifisert popcorn

– Dette viser at kontrollene fungerer, sier Naturvernforbundet.

Genmodifisert mais har funnet veien til norske forbukere, i form av upoppet popcorn fra leverandøren TRS.  Foto: Colourbox
Genmodifisert mais har funnet veien til norske forbukere, i form av upoppet popcorn fra leverandøren TRS. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har vedtatt omsetningsforbud for et parti upoppet pocorn etter at det er påvist at råvaren er fremstilt av genmodifisert mais, melder Handelsbladet FK.

Selv om salget er stanset blir imidlertid ikke varene trukket tilbake fra butikk, da det ifølge Mattilsynet ikke er grunn til å tro at det er forbundet noen helserisiko ved å innta disse produktene.

Les også: Fjerner palmeolje fra ferske brød

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe er fagansvarlig for problemstillinger knyttet til genmodifisering (GMO) i Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet
Marte Rostvåg Ulltveit-Moe er fagansvarlig for problemstillinger knyttet til genmodifisering (GMO) i Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet Vis mer

Forbudt i Norge

Genmodifiserte produkter er ikke tillatt omsatt eller markedsført i Norge med mindre de er godkjent av Mattilsynet. Det finnes per i dag ingen godkjente mat- eller fôrprodukter under Matloven. Dette betyr at det ikke skal forekomme produkter på det norske markedet som er merket med at de er genmodifisert eller inneholder genmodifiserte ingredienser.

– Norge har verdens beste genteknologilov, og det kan vi takke Gro Harlem Brundtland for. Den norske loven har ikke noe generelt forbud mot genmodifisert mat, men stiller sterke krav til hvilke produkter som kan bli godkjent. Bare genmodifiserte planter som bidrar til bærekraftig utvikling, uten å være farlige for naturen eller mennesker, kan godkjennes, forklarer Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Naturvernforbundets GMO-ansvarlig.

Les også: God avkastning på grønne og etiske fond

Mer gift i maten

I praksis er det fire planter som er genmodifisert i utstrakt grad på verdensbasis – soya, raps, mais og bomull. Her er Mattilsynet ekstra observante og tar prøver, og det er altså i et parti med upoppet popcorn det er funnet spor. I tillegg opplyser Naturvernforbundet at Mattilsynet har avdekket noen spredte tilfeller med genmodifisert ris og linfrø.

I dette popcornet er det funnet spor av genmodifisert mais.  Foto: Mattilsynet
I dette popcornet er det funnet spor av genmodifisert mais. Foto: Mattilsynet Vis mer


I det aktuelle popcornet ble det påvist spormengder av genmodifisert mais av typene Bt176 og NK603.

– Miljøorganisasjonene har i flere år advart Miljødepartementet mot at maistypen NK603 skal bli godkjent på det norske markedet. Den er typisk for de genmodifiserte plantene, og er modifisert for å tåle høyere bruk av sprøytemidler. Dette vil føre til mer gift i maten, noe verken norske bønder eller norske forbrukere ønsker, uttaler Ulltveit-Moe.

Søknaden om godkjenning av maistypen NK603 fra matvaregiganten Monsanto, har ligget hos miljøvernministeren uten at noen endelig beslutning er tatt.

Har du jordbær i fryseren? Kan være kilde til Hepatitt A-utbrudd i Norge

Grensehandlere mest utsatt

Den norske lovgivningen, kombinert med Mattilsynets kontroller, gjør altså at norske forbrukere kan være rimelig trygge på at maten i norske butikker ikke inneholder genmodifiserte ingredienser. Men hva med de tusenvis av nordmenn som grensehandler?

– Billig kjøtt fra Danmark er er det nærmeste norske forbrukere kommer genmodifiserte landbruk. Særlig på Sørlandet er det mange som handler i Danmark. Det norske landbruket har tatt et aktivt valg og ønsker ikke bruk av genmodifiserte planter. Dette har ringvirkninger til det svenske landbruket, mens Danmark har et mer EU-tilpasset landbruk. Dette innebærer blant annet kjøp av genmodifisert fôr fra USA og Argentina, forklarer Ulltveit-Moe.

Flere DinSide-artikler om bærekraft finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer