Matvareallergi blir bra med riktig diett

Publisert
Sist oppdatert

Matvareallergi blir bra med riktig diett

Magesmerter og uforklarlig trøtthet kan i noen tilfeller skyldes matvareallergi. Tester og diett kan gi et svar.

Av Hanna Hånes

- Vi har behandlet barn som har hatt symptomer i flere år, og som har blitt bra med diett, sier lege ved Balderklinikken i Oslo, Bernt Rognlien.

- Hvilke tester kan gjøres?- Ved klinikken har vi flere års erfaring med en såkalt intradermaltest (test nede i huden), det innebærer at vi sprøyter inn ørsmå mengder ekstrakt fra melk, hvete, egg og andre aktuelle matvarer som vi mistenker at barnet ikke tåler. Denne testen er annerledes enn den såkalte prikktesten fordi vi setter ekstraktene dypere ned i vevet. Testen er ikke sikker, men gir oss en pekepinn på hva vi bør se nærmere på.

- Dere sender også blodprøver til USA?- I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å undersøke om pasienten har såkalte IgG-antistoffer mot forskjellige matvarer i blodet. I slike tilfeller kan vi sende en prøve for immunologisk undersøkelse av 100 forskjellige matvarer. Denne testen koster 4500 kroner og er heller ikke 100 prosent sikker, men også denne hjelper oss å plukke ut mistenkte matvarer. Med blodprøve slipper barnet så mange stikk.- Hvilke matvarerer er det som oftest gir problemer?

- Vi undersøker først og fremst for matvarer som er vanlige i det daglige kostholdet, som hvete, brød, melk, egg, soya, gjær og forskjellige typer kjøtt og fisk.
I gjennomsnitt tester vi for10-15 matvarer. Når vi har funnet fram til mistenkte matvarer, tas disse helt ut av kosten. Etter en tid kan vi så tilbakeføre en og en matvareog se om barnet reagerer. Først da kan man få det endelige svaret, sier Rognlien.

Ofte kan barna etter en tid spise litt av det de tidligere ikke tålte. Mange vokser av seg melkeallergi.Matvareallergi kan gi diffuse symptomersom trøtthet og lite energi. Noen får også magesmerter i forbindelse med måltider. Smertene gjør at foreldre gjerne tenker på at det kan være noe mat barnet ikke tåler. Men for mange er det vanskelig å teste på egen hånd, ved å unngå for eksempel melk.

Det blir gjerne fortsatt små mengder melkeprotein i kosten, og da får man ikke noe klart svar. Et kosthold uten for eksempel melk og/eller hvete krever mye kunnskap om matvarer.- Når barna får riktig diett, hvor lang tid går det før de er symptomfrie?

- Ofte en til to uker. Noen kan få litt rare reaksjoner de første åtte-ti dagene, en slags abstinensreaksjoner, sier Rognlien.

Mozon.no, oppdatert 21.10.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer