Matvarene du kan få til halv pris

Men er det trygt å spise mat som straks går ut på dato?

KORT HOLDBARHET? Så lenge du oppbevarer matvarene riktig, er det trygt å spise dem. Foto: BERIT B. NJARGA
KORT HOLDBARHET? Så lenge du oppbevarer matvarene riktig, er det trygt å spise dem. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man har lite å rutte med eller trenger å kutte i budsjettet en periode, kan det å handle mat som skal gå ut på dato, være én måte å få ned utgiftene på. Disse matvarene settes nemlig ned til halv pris i mange dagligvarebutikker.

Men er det gode grunner til å ha datoskrekk, eller er det like trygt å spise alle matvarer når de er i ferd med å gå ut på dato?

LES OGSÅ: «Fersk» fisk kan være 17 dager gammel

Følg med på datostemplingen

Spiser du mat som skal gå ut på dato om kort tid?

(Avsluttet)
Ja, det er ingen problem(70%) 5212
Ja, men det spørs hva slags matvare det er(28%) 2063
Nei, absolutt ikke, det er ikke aktuelt(2%) 164
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kjøper du mat som skal gå ut på dato i løpet av kort tid, er det greit å passe på hvordan man oppbevarer maten fram til den skal spises.

- Folk flest kan spise matvarer frem til «siste forbruksdag», dersom maten er oppbevart slik produsenten har oppgitt, gjerne 0 – 4 grader, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet til Dinside, og legger til at denne datomerkingen brukes på lett bedervelige matvarer, som for eksempel kjøttpålegg, fersk fisk og fersk kjøttdeig.

- Slike matvarer skal oppbevares kaldt etter produsentens anvisning. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet. Butikkene har ikke lov til å selge matvarer hvor siste forbruksdato er overskredet, legger hun til.

TRYGT Å SPISE? Ja, men er osten merket siste forbruksdag, bør du spise den før den går ut på dato. Foto: BERIT B. NJARGA
TRYGT Å SPISE? Ja, men er osten merket siste forbruksdag, bør du spise den før den går ut på dato. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Hva med muggoster, bør man være forsiktig med å kjøpe eller spise disse tett opp mot utløpsdatoen?

Der gjelder nok samme råd som under. Er det oppbevart slik produsenten beskriver, skal det ikke være noe problem å spise det frem til holdbarhetsdato, sier hun.

Husk også at kjøtt som er vakummpakket, generelt vil holde seg lengre, enn butikkpakket kjøtt fra ferskvaredisk. Hos Matprat.no kan du lese mer om oppbevaring og holdbarhet på forskjellige kjøttyper, pakket på forskjellige måter.

LES OGSÅ: Er det farlig å spise kjøttdeig hvor pakken har blåst seg opp?

Trygt å spise etter «Best før»-datoen?

Er matvarene derimot merket med «Best før» eller «Best før utgangen av», kan det være trygt å spise dem også etter at datoen har gått ut.

Om oppbevaring og holdbarhet

 • Oppblomstring av bakterier kan reduseres gjennom å varmebehandle matvaren. Dersom du har stekt kjøttkaker av kjøttdeig hvor datoen går ut samme dag, vil kjøttkakene være holdbare i noen dager til om de oppbevares kaldt.
 • Lav kjøleskapstemperatur hemmer utviklingen av mikroorganismer. Sjekk at kjøleskapet holder fra 0-4 grader.
 • Holdbarhetsdatoen er den siste dagen maten beholder sine egenskaper ut fra angitt oppbevaring i uåpnet pakning. Når du har kjøpt matvaren er det du som har ansvaret for at maten er holdbar til denne datoen ved å oppbevare den etter anvisningene på emballasjen. • Dette gjelder eksempelvis yoghurt, rømme, kefir og faste oster.

  - Denne datoen viser hvor lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten blir vesentlig dårligere. Dersom varen fremdeles har brukbar kvalitet, kan den spises etter at datoen har gått ut. Det er lurt å se, lukte og smake før du eventuelt kaster maten, sier Svindland, og legger til at butikkene har lov til å selge matvarer hvor best før-datoen er overskredet.

  Kan du fryse matvarene til senere bruk?

  Ved kjøp av mat som skal gå ut på dato, kan det være fristende å fryse ned varene til senere bruk, på grunn av den lave prisen.

  Og det er trygt å spise dem etterpå, såfremt du følger disse rådene fra Mattilsynet:

  - Dersom man oppbevarer maten kaldt slik det står på pakken, fryser inn mat noen dager før siste forbruksdag og tiner i kjøleskap, bør maten være trygg, sier Svindland.

  Det er nemlig slik at bakteriene ikke dør av frysing, men slutter å vokse for en periode. Dersom det er mye bakterier i maten før innfrysing og maten kommer over 4 grader celsius ved tining, vokser bakteriene og maten kan bli farlig. Derfor bør du tine maten i kjøleskapet.

  Et miljøproblem

  I tillegg til at man personlig kan spare penger på å kjøpe mat som innen kort tid går ut på dato, bidrar man til mindre matsvinn. Ifølge Nofima utgjør matsvinnet 25-30 prosent av all mat som produseres i verden.

  En av flere løsninger på dette problemet, kan være mer bevisste forbrukere, ettersom forbrukerne kaster mye unødvendig mat fordi de mangler kunnskap om datomerking og håndtering av mat, skriver de på sine nettsider.

  LES OGSÅ:
  Slik unngår du å fylle fryseren med gammel mat
  Så lenge holder vin seg i kjøleskapet
  Hvor lenge kan man drikke pappvin som er åpnet?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer