Matvarene skal merkes bedre

Nå blir det lettere å velge bort dårlige ingredienser.

Denne barnegrøten fra Småfolk opplyser tydelig at produktet inneholder palmeolje. Hos konkurrenten HiPP står det derimot at grøten inneholder vegetabilske oljer, selv om dette i realiteten er palmeolje i henhold til  Palmeoljeguiden fra Grønn Hverdag og Regnskogfondet. Foto: TUVA MOFLAG
Denne barnegrøten fra Småfolk opplyser tydelig at produktet inneholder palmeolje. Hos konkurrenten HiPP står det derimot at grøten inneholder vegetabilske oljer, selv om dette i realiteten er palmeolje i henhold til Palmeoljeguiden fra Grønn Hverdag og Regnskogfondet. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra desember 2014 trer nye regler for matmerking i kraft. Regelverket er felles for Norge og EU, og hensikten er å gjøre merkingen bedre for forbrukere.

Nå skal eksempelvis kjøtt fra flere dyrearter merkes med opprinnelse, og produsentene må også oppgi hvilke type olje som er brukt, inkludert den kontroversielle palmeoljen.

Les også: Lam var 47 prosent gris

Produsentene er i gang

Selv om kravene gjelder fra 2014 er flere produsenter allerede i gang med merkingen.

Findus og First Price er blant produsentene som nå oppgir i hvilke produkter det finnes palmeolje:

15.000 tonn palmeolje

Enkelte vil hevde at palmeolje i små mengder ikke er farlig for helsen. Problemet er at stadig flere matprodusenter har tatt denne oljen i bruk. Inntil nylig brukte norske matprodusenter hele 15.000 tonn palmeolje i norske matvarer, ifølge Regnskogfondet og Grønn Hverdag. Det betyr at hver nordmann årlig har fått i seg tre kilo palmeolje.

Siden det ikke har vært spesifikt oppgitt på emballasjen at varen inneholder denne oljen, har det vært nærmest umulig for forbrukeren å vite om man får i seg små eller store mengder palmeolje. Palmeoljeguiden har derfor vært et svært nyttig verktøy for forbrukerne. Påvirkningsarbeidet som Grønn Hverdag og Regnskogfondet har rettet mot produsentene, har dessuten ført til at palmeoljebruken i Norge er redusert med to-tredjedeler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer