Matvareprisene gikk opp med 2,9 prosent i januar

Matvareprisene gikk opp i januar etter julehandelen. Det siste året har likevel transportprisene bidratt mest til at konsumprisene har økt med 1,8 prosent.

DYRERE MAT: Matprisene har økt fra desember til januar - men Virke sier det er naturlige sesongsvingninger, og helt som forventet etter knallhard priskonkurranse i desember. Februar er også tradisjonelt en måned da dagligvareprisene ligger høyt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DYRERE MAT: Matprisene har økt fra desember til januar - men Virke sier det er naturlige sesongsvingninger, og helt som forventet etter knallhard priskonkurranse i desember. Februar er også tradisjonelt en måned da dagligvareprisene ligger høyt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Prisoppgang på matvarer og alkoholfri drikke etter julehandelen bidro til en økning i prisstigningen fra desember til januar. Totalt steg matvareprisene med 2,9 prosent i årets første måned. Det gjorde at prisstigningen totalt endte uendret fra desember til januar, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) gikk opp med 0,4 prosent, skriver Statistisk sentralbyrå på sine egne nettsider.

Fra januar i fjor til januar i år har likevel prisene steget med 1,8 prosent. Prisene på transport bidro mest til oppgangen. Drift av personlige transportmidler og transporttjenester viste prisoppganger på henholdsvis 5,8 og 6,7 prosent fra januar 2019 til januar 2020.

- Naturlig etter knallhard priskonkurranse

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen, understreker i en pressemelding at matprisene typisk går ned inn mot høytider som jul og påske - og at det dermed er naturlig at prisene da grå opp etter en slik periode med priskonkurranse.

− Etter at matvareprisene dro ned prisveksten i hele 2019, øker de nå mer enn konsumprisindeksen i starten av 2020. Klær og sko, for eksempel, har januar som en typisk tilbudsmåned, men for matvarer er det desember som er tilbudsmåneden.

Matvareprisene går typisk ned inn mot høytider som jul og påske. I 2019 så man at matvareprisene gikk ned i desember for 11 året på rad.

− Det er naturlig at matvareprisene justeres noe opp etter et år preget av knallhard priskonkurranse, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

− Svært lave strømpriser bidrar også til å holde konsumprisindeksen nede. Derfor er det naturlig at utviklingen i matvareprisene ligger noe høyere enn prisutviklingen generelt i januar.

Samme sesongendringer hvert år

Ifølge Kjersti Nyborg Hov i Statistisk sentralbyrå, er det omtrent de samme sesong- og månedsendringene i løpet av et år - og hun fortalte på et arrangement i regi av Virke i januar at 2019 har hatt cirka samme forløp som andre år.

PRISENDRINGER I LØPET AV ÅRET: Slik er måneds- og sesongvariasjonene på dagligvareprisenei løpet av året. Foto: SSB
PRISENDRINGER I LØPET AV ÅRET: Slik er måneds- og sesongvariasjonene på dagligvareprisenei løpet av året. Foto: SSB Vis mer

- I februar og juli går prisene alltid opp, og prisene endrer seg etter høytider. Ved produktslipp er prisene også alltid høyere. Og i august går prisene alltid ned - for da er vi alltid mer prisbevisste, forteller Hov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer