Matvareprisene gikk opp med 2,9 prosent i januar

Matvareprisene gikk opp i januar etter julehandelen. Det siste året har likevel transportprisene bidratt mest til at konsumprisene har økt med 1,8 prosent.

DYRERE MAT: Matprisene har økt fra desember til januar - men Virke sier det er naturlige sesongsvingninger, og helt som forventet etter knallhard priskonkurranse i desember. Februar er også tradisjonelt en måned da dagligvareprisene ligger høyt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DYRERE MAT: Matprisene har økt fra desember til januar - men Virke sier det er naturlige sesongsvingninger, og helt som forventet etter knallhard priskonkurranse i desember. Februar er også tradisjonelt en måned da dagligvareprisene ligger høyt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Prisoppgang på matvarer og alkoholfri drikke etter julehandelen bidro til en økning i prisstigningen fra desember til januar. Totalt steg matvareprisene med 2,9 prosent i årets første måned. Det gjorde at prisstigningen totalt endte uendret fra desember til januar, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) gikk opp med 0,4 prosent, skriver Statistisk sentralbyrå på sine egne nettsider.

Fra januar i fjor til januar i år har likevel prisene steget med 1,8 prosent. Prisene på transport bidro mest til oppgangen. Drift av personlige transportmidler og transporttjenester viste prisoppganger på henholdsvis 5,8 og 6,7 prosent fra januar 2019 til januar 2020.

- Naturlig etter knallhard priskonkurranse

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen, understreker i en pressemelding at matprisene typisk går ned inn mot høytider som jul og påske - og at det dermed er naturlig at prisene da grå opp etter en slik periode med priskonkurranse.

− Etter at matvareprisene dro ned prisveksten i hele 2019, øker de nå mer enn konsumprisindeksen i starten av 2020. Klær og sko, for eksempel, har januar som en typisk tilbudsmåned, men for matvarer er det desember som er tilbudsmåneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.