Matvarer alle bør spise

Du har dem sikkert i kjøleskapet allerede, men det kan faktisk lønne seg å spise dem hver dag.

Matvarer alle bør spise
Publisert
Sist oppdatert

Skal det smake vondt å være sunn? Fox' matskribent Adrienne Turner innrømmer at hun ofte har skrevet om sunn, men fremmed mat, eller næringsrik mat som smaker vondt. Men hun presiserer at det også finnes velsmakende, og ikke minst helt vanlige matvarer, som er godt for kroppen, hver dag. Her er hennes topp fem-liste.

SMART MAT 1: Tomater

Fordi det inneholder: Lykopen
Om du ikke akkurat har tomatplanter i vinduskarmen, så regner vi med at du har tomater på kjøkkenbenken. Tomater er blitt brukt overalt, alltid. De røde kulene gir smak til mange ulike retter. De er tilgjengelige året rundt, både som hermetikk og i mange ferske varianter. De koster ikke allverden heller. Men det beste med tomater er at de er full av lykopen, et karotenoid som gir dem den rubinrøde fargen.

Lykopen er en kraftig antioksidant, som blant annet kan hjelpe til å motvirke prostata- og brystkreft. Antioksidanter som lykopen ødelegger de frie radikalene i kroppen som ellers kan skade cellene, og de bremser aldringsprosessen. Tomater har også høyt innhold av A-, B-, og C-vitaminer, som er effektive soldater mot forkjølelse. Vær imidlertid oppmerksom på at du kanskje bør ligge unna hermetiske tomater.

LES OGSÅ:
Ketsjup kan redde liv

SMART MAT 2: Yoghurt

Fordi det inneholder: Levende, aktive bakteriekulturer og kalsium
Moren din gav deg sikkert yoghurt som liten, og det var lurt av henne. Ikke bare får du i deg mye kalsium, noe som er bra for benbygning og tenner, men i yoghurt bor det også levende bakteriekulturer. Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus er slike aktive kulturer. Melkesyrebakterier gir dessuten god fordøyelse. Det kan være vanskelig å svelge at levende organismer i maten er en bra ting, men disse hjelper de riktige bakteriene i magen til å trives i fordøyelsessystemet, og det gjør at du fordøyer maten og tar opp næringsstoffer bedre.

I tillegg er melkesyrebakteriene hjelpsomme når det kommer til å bygge et sterkt immunforsvar, og de er også potensielle kolesterolsenkere. Det forskes o

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer