Dyrere mat

Matvarer økte 26 prosent i fjor - nå kommer norske priser etter

Orkla-sjef: - En helt ny situasjon som ikke går over på lenge.

BRØDTRØBBEL: Hvete til brød og annen bakst økte kraftig i pris på verdensmarkedet i 2021. I fjor hadde norsk landbruk et godt år med over 60 prosent dekning av det norske matbehover for hvete. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB.
BRØDTRØBBEL: Hvete til brød og annen bakst økte kraftig i pris på verdensmarkedet i 2021. I fjor hadde norsk landbruk et godt år med over 60 prosent dekning av det norske matbehover for hvete. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var matvareprisene på verdensbasis de høyeste på 10 år.

Ikke siden 2011 og før det i 2008 har den daglige maten til verdens befolkning vært dyrere på 2000-tallet.

Prisene på matvarer her hjemme har ennå ikke økt i nærheten av det gjennomsnittlige prishoppet på kloden.

- Dyrere i Norge også

Matprisene i verden økte med 26 prosent i fjor, ifølge FNs matvareorganisasjon FAO. I Norge var butikkprisene tilnærmet de samme som i 2020.

Men de samme matvareprisene i Norge som i 2020 og 2021 - det varer ikke evig, neppe langt inn i 2022 heller.

- Mat i Norge blir dyrere, er to store aktører i dagligvarebransjen enige om.

Det sa Tines styreleder Marit Haugen og konserndirektør Håkon Mageli i Orkla «i kor» på en digital konferanse da en bred rapport om matvaresituasjonen ble lagt fram.

Norske importørers langsiktige kontrakter, reduserte avgifter og konkurranse mellom dagligvarekjedene er de viktigste årsakene til at matprisene i norske butikker ikke økte med resten av verden, går det fram av Landbruksdirektoratets årlige markedsrapport «Omverdenen til norsk landbruk og matindustri», som ble lagt fram torsdag.

Her er sammendrag av flere rapporter om matforsyning og ulike matvarer ved starten av 2022.

Strømpriser og drivstoff

Størst har prisøkningen vært på hvete til matkorn og planteolje fra soya og mais. Det er viktige råvarer i for til dyr, som igjen blir menneskemat.

For soya har også tørke og avlingssvikt i Argentina og Brasil sendt prisene oppover.

I Sør-Norge har den sterke oppgangen i strømpriser i fjor høst allerede gitt utslag i gartneribransjen og for bønder som produserer svin og kylling.

Sterk økning i fraktpriser for mat i verden på grunn av dyrere drivstoff til skip og landgående transport, er faktorer som har sendt verdens matvarepriser oppover, går det fram av rapporten fra Landbruksdirektoratet.

Norske kornbønder hadde været på sin side i fjor. Det ga en høy selvforsyningsgrad på over 60 prosent av det norske behovet for mathvete til brød og andre bakevarer.

Men bare i løpet av ei uke i slutten av februar, har prisene på mathvete på verdensmarkedet økt med drøyt 30 prosent, viser en fersk beregning i NRK Dagsrevyen.

- Norge har penger, og vi får kjøpt hvete. Det er er verst for fattige land, konkluderer utreder Bjørn Eidem i forskningsinstituttet Ruralis.

- Ikke siden annen verdenskrig

Med Ukraina-krigen tett på pandemien, mener Håkon Mageli at det helt åpenbart er en ny situasjon, som ikke går over med det første.

- Europas hvetekammer i brann, dyrere kunstgjødsel og dyrere energi får konsekvenser framover, sa Mageli i forbindelse med presentasjonen av klodens matvarestatus.

Han mener vi ikke har sett noe lignende etter at annen verdenskrig var over, og at råvareprisene treffer næringsmiddelindustrien «midt i hjertet».

Mageli er styreleder i NHO Mat og Drikke.

47 prosent av matvarene vi finner i butikkene her, er norsk selvforsyning fra bunnen.

For den andre halvparten, er vi avhengig av råvarer, ferdigvarer eller produksjon i andre land.

Og priser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer