MBA-studium kan doble lønnen din

Men så koster også studiet over en million kroner.

Ikke så rart at flere tusen håpefulle søker prestisjetunge økonomistudier i USA. Mulighetene for dobbel lønn er nemlig innen rekkevidde for studenter med avlagt MBA-eksamen. Foto: Alloverpress
Ikke så rart at flere tusen håpefulle søker prestisjetunge økonomistudier i USA. Mulighetene for dobbel lønn er nemlig innen rekkevidde for studenter med avlagt MBA-eksamen. Foto: Alloverpress Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I USA returnerer mange til skolebenken på fulltid for å ta sin MBA. I amerikansk næringsliv er det nemlig slik at mange fullfører bachelorgraden og deretter jobber i et par år før de begynner å studere igjen.

Gulroten er åpenbar. I USA kan man forvente at et MBA-studium øker lønnen til det dobbelte.

Les også: De beste universitetene ligger utenlands

Koster skjorta

For de mest prestisjetunge amerikanske økonomistudiene skulle det i grunn bare mangle at lønnen får seg et kraftig hopp.

Kostnadene for en to-årig MBA kommer gjerne opp i 190.000 dollar når kostnader til skolepenger, bolig og levekostnader er medregnet. Her er skolepengene den største bolken, og ligger på 50.000 - 60.000 dollar på skoler som Harvard, Stanford, Wharton og Tuck.

Lånekassen kan gi skolepengestøtte inntil 118.420 kroner for MBA-studier ved utvalgte læresteder i USA. Men da gjenstår altså rundt 200.000 kroner i skolepenger som du må finansiere på annet vis. Begge årene.

Les også: Ferske flygeledere tjener mest

Nitid prosess

Å søke på et MBA-studie er noe ganske annet enn å søke på et norsk høgskole- eller universitetstudie gjennom samordnet opptak. Faktisk bør du beregne flere måneder på prosessen.

For å komme inn på toppskolene må du gjennom tester, skrive essays om ulike temaer, skrive et utfyllende søknadsbrev og hente inn tre skriftlige referanser / anbefalinger. DinSide traff inntaksdirektøren ved Tuck Business School tidligere i høst. Hun var i Norge blant annet for å intervjue potensielle kandidater fra Norge.

Dawna Clarke intervjuer flere hundre kandidater i året. Målet er at alle kandidater skal få et personlig intervju i løpet av søknadsprosessen, men der det ikke er mulig å gjennomføre på grunn av eksempelvis avstand, gjennomføres intervjuet over telefon eller videokonferanse.

Fikk Harvard-studie gjennom jobben: – Det er like fantastisk som på film!

Kom på besøk

Dawna Clarke har bestemt skjebnen til tusenvis av håpefulle MBA-søkere. Foto: Tuva Moflag
Dawna Clarke har bestemt skjebnen til tusenvis av håpefulle MBA-søkere. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Hos Tuck Business School er potensielle søkere velkommen på besøk. Da får de omvising og mulighet til å sjekke ut undervisningen på skolen. Inntakskontoret arrangerer det også slik at du kan gjennomføre intervjuet ditt når du først er på besøk.

– Vi ønsker å bli godt kjent med kandidatene som søker hos oss. Det er viktig for oss å sette sammen en gruppe studenter som kan fungere godt sammen og utfylle hverandre. Med de norske kandidatene er erfaringen fra energisektoren veldig spennende, forklarer Clarke.

For Tuck er det uttalt mål å ha en global miks blant studentene. I tillegg til de mange studentene fra USA, er det særlig mange fra Latin-Amerika og Asia. Clarke ønsker seg enda flere europeiske studenter, og det er også noe av grunnen til hun besøker Norge.

Les også: Fikk #drømmejobben gjennom sosiale medier

Finnes alternativer i Norge

Tom Colbjørnsen er rektor ved Handelshøyskolen BI. Foto: Nicolas Tourrenc
Tom Colbjørnsen er rektor ved Handelshøyskolen BI. Foto: Nicolas Tourrenc Vis mer


Nordmenn følger nok ofte et annet studieløp, og det er ikke så mange som går tilbake til skolebenken for å bli fulltidsstudenter. Dette kan henge sammen med økonomiske forpliktelser som boliglån og familie.

Handelshøyskolen BI har derfor utviklet et Executive MBA-program som er spesielt tilpasset studenter med full jobb ved siden av.

– Deltakerne er typisk midtveis i karrieren og opplever behov for faglig oppdatering. De som deltar på dette programmet er nøkkelpersoner på topp- og mellomledernivå i selskaper med et globalt perspektiv. Gjennomsnittsstudenten er 41 år og har en arbeidserfaring på 16 år, forteller Tom Colbjørnsen, rektor ved Handelshøyskolen BI til DinSide.

BI opplyser at 34 studenter deltok i programmet siste år. Den gang var hele 13 nasjonaliteter representert. I 2012 var gjennomsnittslønnen til uteksaminerte studenter 811.000 kroner. 80 prosent av deltagerne fikk studiet sponset av selskapene de jobber i.

Les også: Skrivefeil kan være årsaken til avslaget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer