Betal med fingeren

Med denne løsningen trenger du bare fingeren for å betale

Nets har startet uttesting av fingerbetaling.

BETAL MED FINGEREN: Tenk deg en verden uten kort, koder, telefon og kontanter. Alt du trenger for å betale, er fingeren din. Dette testes nå ut av Nets, som i samarbeid med selskapet Fingopay, har startet uttesting av en betalingsløsning hvor du betaler kun ved bruk av fingeren. Foto: John Bendtsen/Nets
BETAL MED FINGEREN: Tenk deg en verden uten kort, koder, telefon og kontanter. Alt du trenger for å betale, er fingeren din. Dette testes nå ut av Nets, som i samarbeid med selskapet Fingopay, har startet uttesting av en betalingsløsning hvor du betaler kun ved bruk av fingeren. Foto: John Bendtsen/Nets Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nets, som leverer betalingsløsninger blant annet på det norske markedet, har startet utprøving av fingerbetaling.

Fingerbetaling er nettopp det som det høres ut som:

Du betaler ved bruk av fingeren.

Men dette er kun mulig ved at fingeren din er knyttet opp mot et bankkort.

Slik virker det

Fingerbetalingen som Nets nå tester ut, leveres i samarbeid med selskapet Fingopay.

Dinside har tidligere testet ut denne løsningen, i London for ett år siden.

Du kan se en video av hvordan dette fungerer nedenfor, men kort fortalt så dreier det seg om at du bruker fingeren til å identifisere deg og bekrefte betalingen.

Dette kan først skje etter at du har registrert deg med betalingsløsningen og at fingeren din er koblet opp mot et betalingskort.

Når du skal betale på et sted som har muligheter for fingerbetaling, bruker du så bare fingeren din til å bekrefte med.

Du trenger altså ikke å ha med deg bankkortet ditt i det hele tatt. Ei heller huske en PIN-kode.

Slik så det ut da Dinside testet Fingopay på pub i London:

Vi prøver ut Fingopay i London. Med denne betalingsløsningen kan du betale med fingeren - men uten fingeravtrykk! Les mer om hvordan det fungerer: https://www.dinside.no/okonomi/her-betaler-du-med-fingeren/67603405 Vis mer

Verdt å merke seg er at det ikke er fingeravtrykket som skannes:

Fingerskanneren tar et bilde av blodårenes mønster ved hjelp av ultrafiolett lys – og det er altså dette unike mønsteret som brukes til identifisering.

Det skal være en enda sikrere måte å identifisere seg på, enn ved fingeravtrykk, ettersom det er tilnærmet umulig å kopiere blodårene.

– For tidlig å si om vi får det i Norge

Pilottesten som Nets nå har satt i gang, foregår ved Copenhagen Business School (CBS) i København.

Der har de satt opp et betalingssystem med fingerskannere levert av Fingopay, hvor studenter som har lyst, får anledning til å registrere seg og betale ved hjelp av fingeren.

Hvorvidt og når vi eventuelt vil kunne få se denne betalingsløsningen i Norge, er imidlertid ikke klart på nåværende tidspunkt:

– Det er for tidlig å si, først må vi se hvordan testen i Danmark går, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge, til Dinside.

Tjore sier videre at det ennå ikke er tatt en endelig beslutning på hvor lenge pilottesten skal vare.

– Vi ønsker å se hvor funksjonelt dette er. Er dette noe forbrukere vil ta i bruk, for eksempel? Er det mer effektivt som betalingsmiddel enn de andre løsningene som finnes? Vi ønsker også å lære om ny teknologi; det er mange slike aspekter som ligger i grunn for at vi ønsker å teste ut denne betalingsløsningen, sier Tjore.

Nets tester stadig ut nye betalingsløsninger.

Slik så det ut da Dinside testet Fingopay i London. Foto: Berit B. Njarga
Slik så det ut da Dinside testet Fingopay i London. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

– Uavhengig av hvordan betalingen foregår, er målet å få tiden i kassapunktet så kort som mulig – om det er med betalingskort, mobil, kontaktløse kort eller hva. Ønsket fra handelsstanden er å bruke minst mulig tid i kassapunktet – som sørger for større gjennomstrømming av kunder, sier Tjore – og legger til at det samtidig må være sikkert og trygt.

Kan koble mye info til fingeren

Da Dinside møtte og snakket med Nick Dryden, CEO i selskapet Sthaler – som står bak oppfinnelsen Fingopay, fortalte han at skanningen egentlig er utviklet for å vise tidlige stadier på hjerteproblemer.

Etter mange år i musikk- og utelivsbransjen så han behovet for en annen betalingsløsning som ikke innebar mobil, penger, koder eller kort. Og det ble Fingopay.

Det ble først testet ut i 2012, i forbindelse med festivaler.

Ifølge Dryden, kan du i prinsippet koble alle slags data til fingeren din, om du ønsker det: Medisinsk informasjon, førerkort og annet – eller hva med å starte bilen med fingeren?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer